Inspirerende masterclass door Amerikaanse onderhandelgoeroe Robert C. Bordone

Gepubliceerd op 28 juni 2019

Donderdag 27 juni was Robert C. Bordone, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Harvard Law School, te gast bij de Berenschot Academy. Tijdens een exclusief corporate event verzorgde Bordone een interactieve masterclass onderhandelen op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Bordone deelde zijn visie op onderhandelen aan de hand van de gemeenschappelijke kenmerken van weinig effectieve onderhandelingsstrategieën. Hij benadrukte dat onderhandelingen door tal van factoren mislukken, wat leidt tot het mislopen van deals, langdurige geschillen, het beschadigen van relaties en verspilde tijd. Onderhandelen doet men namelijk iedere dag tijdens het nemen van beslissingen, in conflictsituaties en tijdens alledaagse werkzaamheden.

Veelvoorkomende handelswijzen bij onderhandelen werden op herkenbare wijze toegelicht en op de hak genomen. Middels interactieve hersenkrakers daagde hij het publiek uit na te denken over creatieve manieren om tot de beste oplossing voor een probleem te komen. Een belangrijk inzicht dat hieruit voortvloeit is dat er in een onderhandelingssituatie niet altijd sprake hoeft te zijn van een winnaar en een verliezer. Wanneer men op zoek gaat naar verschillende belangen kan er waarde gecreëerd worden door de winst te vergroten in plaats van op te delen.

Bordone 1 Bordone 2 Bordone 4
Bordone 6 Bordone 3 Bordone 5

Na de pauze voorzag Tim Masselink (senior consultant) de aanwezigen van een vertaling van de onderhandelstrategie naar de praktijk, gegeven vanuit zijn ervaring als specialist in beïnvloedingsvraagstukken en auteur van de bestseller Toponderhandelaars. Getuige de vele positieve reacties was het een geslaagde ochtend, die werd afgesloten met een lunch.