Tags

Fieldlab Flexible Manufacturing opent zijn deuren

Gepubliceerd op 4 oktober 2019

Begin september verrichtte Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (voorzitter FME en Smart Industry) de officiële opening van Het Fieldlab Flexible Manufacturing op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. In dit fieldlab wordt geëxperimenteerd met robots en andere vormen van productieautomatisering om zo een Flexible Manufacturing System voor kleine productieseries rendabel te maken.

In het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat deel uitmaakt van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’, werken meer dan twintig bedrijven en kennisinstellingen samen aan het demonstreren van de mogelijkheden die digitalisering en robotisering bieden voor het flexibel en kwalitatief hoogwaardig uitvoeren van kleine serieproductie, tegen massaproductiekosten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal geïntegreerde demonstratieprojecten op het gebied van mens-robot samenwerking, zelflerende assemblagelijnen, Flexible Handling, leidend tot een volledig geautomatiseerde uitvoering van taken, en Bin Picking, gericht op het door een robot foutvrij picken en oriënteren van onderdelen in het productieproces.

“De Nederlandse industrie produceert componenten en producten in kleine series en vaak in een zeer gevarieerde mix aan uitvoeringen. Daardoor is geautomatiseerde fabricage kostbaar en vraagt het veel programmeertijd. Door bijvoorbeeld de tijd voor het opnieuw programmeren van robots terug te brengen, kan automatisering van de productie ook voor kleine series rendabel zijn“, aldus John Blankendaal, managing director Brainport Industries. Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot, treedt op als operationeel projectleider van het nieuwe fieldlab. “Naast het tonen van de mogelijkheden en diverse praktijktests levert het fieldlab ook trainingsmodules om medewerkers en studenten ervaring te laten opdoen met de nieuwste technologieën.”