Tags

Meer aandacht voor talent in de bouw

Gepubliceerd op 14 augustus 2020

De Cobouw Award voor Young Talent zet de schijnwerper op talent in de bouw. En dat is geheel terecht, gezien hun bijdrage aan allerlei mooie projecten in de leefomgeving. Die  jonge bouwprofessionals houden zich echter nog te vaak schuil en dat is jammer, stelt juryvoorzitter Hans van der Spek deze week in een interview met Cobouw, het vakblad voor de bouwnijverheid: “Talenten die naar voren treden, helpen zichzelf en ook het vakgebied verder.”

Daarnaast adviseert Van der Spek, senior adviseur bij Berenschot, deze young professionals na te denken over hun persoonlijke ‘branding’ en hun ‘credits’ op te eisen. En ook bouwbedrijven zelf mogen talenten meer in het zonnetje zetten en ook meer investeren in de eigen mensen, ook al bestaat de kans dat ze morgen solliciteren. “Als ze enthousiaster zijn, zullen ze productiever zijn en een grotere bijdrage leveren aan de organisatie. Het is zonde om iemand op 80% van zijn kunnen te laten functioneren. Daarnaast staan ontwikkelingsmogelijkheden meestal in de top 3 bij de beleving van arbeidsvoorwaarden.”

Hans van der Spek-002RP (1)

Fotograaf: Ruud Ploeg

Het past ook in de tijdsgeest en bij de HR-trends om een zo’n voedingsbodem voor medewerkers aan te leggen, legt Van der Spek uit. Dat hoeven niet nieuw aan te trekken mensen te zijn, maar het kunnen ook de al aanwezige werknemers zijn. “De trend die je in de HR-wereld ziet, is dat het meer rendement oplevert om in bestaande medewerkers te investeren in plaats van te vissen in een half lege vijver en te blijven zoeken naar mensen die er niet zijn.”

Waarom maken bedrijven dan zo weinig gebruik van de talenten die ze in huis hebben? “Budget is vaak niet het probleem, het gebrek aan tijd wel. Medewerkers ervaren onvoldoende support vanuit de leiding en vanuit HR. Ook als ze zelf het initiatief nemen. Bij de werving worden verwachtingen gewekt die in de praktijk onvoldoende waargemaakt worden”, stelt Van der Spek in Cobouw. “De Cobouw Young Talent Award is zeker ook een hommage aan die bouwbedrijven die wél talent wel de ruimte bieden.”

Meer lezen? Ga naar het hele artikel!


Cobouw Young Talent Award

Ben jij een aanstormend talent in de bouwsector? Meld je aan voor de Cobouw Young Talent Award!