Forecasting Europe 2021: wederom turbulent jaar voor EU


Het jaar 2020 is zonder meer een bewogen jaar geweest voor Europa vanwege de Green Deal, corona en de Brexit. En 2021 zal – afgaand op de gesprekken die onze Berenschot collega’s met EU-experts Louis Meuleman (EIR), Ronnie Belmans (KU Leuven), Pieter Hasekamp (CPB), Ellen Nauta-van Moorsel (Comité van de Regio’s) en Christiaan Nelisse (Clingendael) hebben gevoerd – ongetwijfeld niet minder turbulent verlopen. Wat komend jaar op het Europese toneel wordt afgesproken, zal zonder meer ook impact hebben op Nederland. De gesprekken zijn gebundeld in het artikel ‘Forecasting Europe 2021’.

Tijdens onze vooruitblik op 2021 is ingegaan op vijf thema’s. Deze zijn variërend van actuele issues rond de Europese Green Deal en de rol van de rijksoverheid tot de impact van corona op zorg en economie, en van kansen voor samenwerking voor de decentrale overheid tot de implicaties van een deal en/of no deal. Duidelijk is dat in 2021 voorstellen voor wijzigingen van wet- en regelgeving centraal zullen staan. Daarnaast wordt het volgend jaar spannend of de ingezette (lichte) vorm van verdere Europese integratie en samenwerking zich (ook in de regio) doorzet. Tenslotte gaat ook de Brexit (deal or no deal) impact hebben op de interne markt en dit alles tijdens een jaar waar de zetels in de Tweede Kamer herverdeeld gaan worden.

Download het artikel

Weten wat Nederland en de EU te wachten staat en goed voorbereid het nieuwe jaar in? Download dan hier het artikel ‘Forecasting Europe 2021’ (pdf, 1 MB)