Salarissen blijven achter blijkt uit salarisonderzoek | Berenschot

Salaris blijft achter bij economische groei (2019)

Nieuws
Bankbiljetten op een rij: slinkende stapel aldus salarisonderzoek

Deel dit nieuwsartikel

Datum

07 juli 2020

Leestijd

2 minuten

De salarissen stegen in 2019 met gemiddeld 2,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is iets minder dan de toename van 2,5% die het CBS berekende. Ook de verwachte loonstijging in 2020 blijft uit. Dat blijkt uit het salarisonderzoek 'Wie verdient wat?' dat deze week voor de drieëntwintigste keer verschijnt. In het onderzoek worden de salarissen van 266 functies vergeleken.

In het overzicht ‘Snelste stijgers 2018-2019’ domineren militairen die afgelopen jaar betere arbeidsvoorwaarden kregen. Verder gingen nogal wat praktische beroepen er naar verhouding op vooruit, aangevoerd door de slachters. Toch ging de loonstijging ook in 2019 niet gelijk op met de economische groei. Ook de verwachting dat de salarissen in 2020 serieus zouden stijgen, komt naar verwachting niet uit. “Voor dit jaar gingen we uit van dik 3% procent stijging. Door corona moeten we dat beeld bijstellen”, aldus Hans van der Spek, senior managing consultant bij Berenschot.

Wel lof, niet meer loon

Bestuursvoorzitters van middelgrote organisaties staan traditiegetrouw op de eerste plek in het salarisonderzoek Wie verdient wat? De 10% meest verdienende bestuurders uit deze groep ontving in 2019 een brutoloon van gemiddeld € 681.100. Onder aan de lijst staan assistent-boekbinders, caissières en vakkenvullers. Hoewel supermarktmedewerkers voor hun optreden in de eerste coronaweken nog lof toegezwaaid kregen, is hun bruto-jaarloon is niet hoger dan € 22.000. Het salarisonderzoek biedt verder vooral inzicht in de tussenliggende salarisniveaus.

Maatregelen

Berenschot vroeg personeelsmanagers ook welke stappen zij overwegen om tegenvallers op te vangen. 35% van hen kiest voor een vacaturestop, 18% overweegt dat. Nog eens 30% snoeit in de flexibele schil met zzp’ers en andere externen. “Verder zie je dat tijdelijke contracten niet worden verlengd, werk­nemers niet of pas later hun winstdeling krijgen of dat ze verplicht worden verlofdagen op te nemen”, zegt Van der Spek. “Daarentegen keren sommige organisaties het personeel juist wel midden in coronatijd extra geld uit. Zo’n eenmalig bedrag is minder risicovol dan een structurele loonsverhoging.”

Toelichting

Wie verdient wat? is het salarisonderzoek dat Berenschot jaarlijks opstelt voor Elsevier Weekblad. De bedragen benaderen zo nauwkeurig mogelijk het vaste bruto-jaarsalaris van werknemers. De 266 functies plus beloning zijn afkomstig uit een enquête van Berenschot onder bedrijven en overheidsorganisaties. Het gaat om in 2019 betaalde salarissen. De geselecteerde functies vormen een afspiegeling van het Nederlandse loon­gebouw.

Benieuwd naar alle uitkomsten van het salarisonderzoek? Ga dan naar het artikel op de site van Elsevier Weekblad .

Verder lezen

Gerelateerde inzichten

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief