Raamwerk roadmap voor circulaire economie | Berenschot cases

Berenschot en Arcadis werken aan raamwerk roadmap voor circulaire economie

Case
Berenschot en Arcadis werken aan raamwerk roadmap voor circulaire economie

Deel deze case

Datum

28 december 2020

Opdrachtgever

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maken Berenschot en Arcadis een raamwerk voor een roadmap voor de circulaire economie. De partners bij het Rijksbrede Programma Circulaire Economie staan voor de enorme opgave om de circulaire beleidsdoelstellingen te realiseren die uiteindelijk moeten leiden tot een volledig circulaire economie in 2050.

Vooruit kijken

Om gestructureerd en tijdig te kunnen sturen op de richting en de snelheid van deze transitie, heeft het ministerie geconstateerd dat er behoefte is om vooruit te kijken en voor te sorteren op te verwachten ontwikkelingen op de langere termijn. Nu al werken de partners samen om jaarlijks een actualisatie van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie uit te brengen. Het raamwerk moet uiteindelijk gebruikt kunnen worden door verschillende gebruikers, van (mede)overheden en belangenorganisaties tot bedrijven en brancheverenigingen, om zelf roadmaps te maken.Een roadmap is een strategisch plan dat het pad naar een doelstelling weergeeft, in dit geval de doelstelling om in 2050 een volledig circulaire economie te vormen.

Roadmap

De afgelopen periode hebben Berenschot en Arcadis gewerkt aan een 50% versie van het roadmapontwerp, waarin ze onder andere hun kennis op het vlak van transitiemanagement en innovatiesystemen inzetten. Na een brede startsessie voor alle stakeholders wordt het ontwerp nu in verschillende deelsessies getoetst bij en doorleefd met verschillende partners en beoogde gebruikers, om optimaal aan te sluiten bij hun uitdagingen en behoeften. Daarna wordt het ontwerp verder uitgewerkt om dit te kunnen presenteren op het Nationale Congres Circulaire Economie op 1 februari 2021.

“Berenschot-Arcadis gaat ons helpen om een vorm te vinden voor een roadmap die strategische knooppunten voor alle partners bij de transitie naar een circulaire economie inzichtelijk maakt”, aldus Linda Korpershoek, programmamanager Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie bij het ministerie. “Daarmee willen we zelf aan de slag, maar ook alle andere betrokkenen bij de circulaire economie een instrument bieden dat zij voor zichzelf op maat kunnen maken. Ik hoop dat we hiermee een gezamenlijke taal creëren waarmee we de transitie kunnen versnellen.”

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?