Haagsch College - Nieuwspoort Live - De grenzen van de open samenleving


Datum
Plaats in agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de website van het Haagsch College. Let op: inloop vanaf 19:30.

Omschrijving

Europa houdt angstvallig vluchtelingen buiten en president Trump wil een hoge muur aan de Mexicaanse grens. Grenzen zijn weer helemaal terug. Wie had dat gedacht na de val van de Berlijnse Muur? Vrijheid en voorspoed waren het best af zonder grenzen, zo was de gedachte.

Niets is minder waar stelt publicist Paul Scheffer. Voor hem bestaat er geen grenzeloze vrijheid: een open samenleving kan niet functioneren zonder afbakening. Dat is de enige manier om burgerrechten en solidariteit te garanderen. In een mini-college analyseert Scheffer hedendaagse problemen als migratie, protectionisme en terrorisme.

Aansluitend praten we met oud-minister Jeroen Dijsselbloem over de heropleving van grenzen. Wat betekent dit voor Europa? En hoe voorkomen we dat onze vrijheid juist slachtoffer wordt van harde grenzen?

Samenwerking Berenschot en Haagsch College

Berenschot werkt samen met Haagsch College om het politieke en maatschappelijke debat over de grote ontwikkelingen in en om het openbaar bestuur te stimuleren. Het Haagsch College verzorgt verdiepende colleges over actuele thema’s en richt zich op young professionals en geïnteresseerden in overheid en bedrijfsleven.

Kosten

€12,50

Meer informatie

Op deze avond wordt het nieuwe boek van Paul Scheffer 'De vorm van vrijheid' gepresenteerd.

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Hij schreef onder andere het essay ‘Het multiculturele drama’ en het boek ‘Het land van aankomst’. Momenteel schrijft hij een wekelijkse column in NRC Handelsblad.

Jeroen Dijsselbloem is oud-minister van Financiën en voormaligvoorzitter van de Eurogroep.