Van bureaucratie naar blockchain

Vernieuwende technologie als wapen in de strijd tegen belastende bureaucratie Verveling en verwarring. Het zijn emoties die we allemaal hebben bij het invullen van formulieren. Bij het huren van een auto, het invullen van een declaratie of bij het registreren bij een ziekenhuisbezoek.

Vernieuwende technologie als wapen in de strijd tegen belastende bureaucratie

Verveling en verwarring. Het zijn emoties die we allemaal hebben bij het invullen van formulieren. Bij het huren van een auto, het invullen van een declaratie of bij het registreren bij een ziekenhuisbezoek. Je moet eindeloos gegevens invoeren, ze drie keer controleren en vervolgens wachten op een beslissing. En de volgende keer vaak  opnieuw al die zelfde gegevens invoeren. Het springen door de uitzichtloze hoepel van de bureaucratie.

Als slechtziende sta ik ieder jaar nog een paar keer extra in de rij en vul ik regelmatig formulieren in. Niet voor een auto aangezien ik niet mag rijden, maar voor andere voorzieningen die ik nodig heb om goed te participeren in de samenleving. Ik kan zelf niet op vertrekborden kijken op stations; daarvoor is een OV-begeleiderskaart bedacht. Ik mag dan iemand meenemen op mijn reis die dat voor mij kan doen. Top idee, ik ben mobiel en kan overal heen. Ik moet die OV-begeleiderskaart wel ieder jaar opnieuw aanvragen. En dit voor een handicap die nooit is veranderd en naar alle waarschijnlijkheid nooit zal veranderen. Voor de aanvraag heb ik een doktersverklaring nodig, dus moet ik ieder jaar weer 5 pagina’s aan formulieren invullen en verklaringen meesturen.

Maar goed, ik zal toch met de trein moeten, dus hup ik ga weer door de hoepel.

Bezien vanuit de (uiteindelijke) verstrekker van de voorziening, de overheid, vind ik het overigens wel begrijpelijk. We willen niet dat er misbruik wordt gemaakt van onze belastingcenten. Procedures moeten uniform zijn, controleerbaar en het liefst foutloos om zo fouten te voorkomen. Maar het levert mij en andere ‘beperkten’ wel een extra administratieve last op. Terwijl juist deze groep al verminderde werkcapaciteit heeft. Daarnaast ervaar ik ook ieder jaar weer een onprettig gevoel dat ik mijn handje moet ophouden om mee te kunnen doen en dat is niet fijn. Toch is het belangrijk om een systeem te hebben dat misbruik voorkomt, dat onderschrijf ik. Maar kan het niet anders? Op een manier die weinig tijd kost en geen verwarring, frustratie en vernedering oplevert?

Ja, blockchain.

Blockchain is een nieuwe digitale technologie. Voor een goede uitleg over wat het is en wat het kan, verwijs ik graag door naar de whitepaper over blockchaintoepassingen. Na het lezen van de whitepaper bent u goed op de hoogte van de werking van de technologie. Voor dit stuk neem ik even aan dat u die basis tot u hebt genomen.

Waarom leent de technologie zich zo goed voor het hierboven aangekaarte probleem? In een blockchain hoef ik mijn gegevens maar één keer aan te leveren. Eenmaal vastgelegd kunnen de gegevens niet zonder toestemming van de eigenaar (mij) worden gewijzigd. Door de blockchain kan ik deze gegevens delen met partijen die daar inzage in willen hebben, bijvoorbeeld de instantie die de OV-begeleiderskaart verstrekt. Ik kan zelf bepalen wie wanneer toegang krijgt tot de gegevens die nodig zijn voor de specifieke vraag. Dit zorgt voor een enorme verlichting van de administratieve last aan mijn kant, plus het is minder fraudegevoelig omdat alle betrokken partijen de beschikking hebben over dezelfde gegevens en deze in de blockchain kunnen controleren.

Juist deze praktische toepassing van de technologie voor groepen die om wat voor reden ook extra belast zijn, spreekt me erg aan. Het is mooi om te zien hoe moderne middelen een echte verbetering in de kwaliteit van leven kunnen opleveren. Voor een mooi voorbeeld verwijs ik graag naar een project in Zuidhorn.  Ik stel voor dat we gaan zoeken naar concrete situaties die we aan kunnen pakken. En dat we met behulp van nieuwe digitale technologieën de strijd aangaan met nodeloze bureaucratie; zodat we kunnen gaan van administreren naar echt participeren.

Heeft deze blog uw interesse gewerkt? Neem dan contact met me op om te sparren over het onderwerp!