Het Openbaar Bestuur in verkiezingsprogramma's: PVV

In dit blog behandel ik de verkiezingsprogramma’s van de negen grootste partijen in de peilingen op alfabetische volgorde. Dit keer de PVV. Deze partij heeft het kortste programma: het gaat om één A4.

In dit blog behandel ik de verkiezingsprogramma’s van de negen grootste partijen in de peilingen op alfabetische volgorde. Dit keer de PVV. Deze partij heeft het kortste programma: het gaat om één A4. Op dat A4’tje staan 11 (een enkele keer onderverdeelde) voorstellen met daaronder een paragraaf met een financiële vertaling van diezelfde 11 maatregelen.

Drie voorstellen raken aan het Openbaar Bestuur:

  • Islamitische hoofddoekjes niet in publieke functies;
  • Nederland weer onafhankelijk. Dus uit de EU;
  • Directe democratie: invoeren van het bindend referendum, burgers krijgen macht.

Inrichting, werking en innovatie

De PVV heeft verreweg het kortste programma met de minste uitwerking. Het Openbaar Bestuur staat in het programma ten dienste ‘Nederland de-islamiseren’. Aandacht voor democratische vernieuwing is er met de invoering van het bindend referendum. Ook uittreden uit de EU zal de nodige veranderingen in het Nederlandse Openbaar Bestuur teweeg brengen.

Verantwoording

Voor deze analyse heb ik mij gebaseerd op het verkiezingsprogramma dat ik hier op 17 februari 2017 heb gedownload. De overige spelregels voor de analyse vindt u hier.