Tags

Kanaleneiland Open


Met veel plezier nodigen wij u, als relatie, buurvrouw of -man, of Utrechtse organisatie uit voor het Kanaleneiland Open op vrijdag 3 november in het kantoor van Berenschot. Een inspirerende dag waar strategisch denken, participatie in Utrecht en schaken centraal staan. De zaalcapaciteit is beperkt, dus meldt u snel aan.

Tijdens boeiende lezingen van onder andere prof. Erik Scherder, Hans Böhm, Marleen van Amerongen en Jeroen van Mastrigt komt u te weten hoe strategisch denken bevorderd kan worden. En natuurlijk hoe u en uw organisatie daar in de dagelijkse praktijk van kunnen profiteren.

Doel van de dag is tevens om een aantal schaakprojecten voor Utrechtse basisscholen onder de aandacht te brengen. Leerlingen van Utrechtse basisscholen nemen het tegen elkaar op tijdens een jeugdschaaktoernooi, terwijl u inspiratie opdoet over strategisch denken, gaming, participatie en de samenhang hiertussen.

Uiteraard kunt u ook zelf uw schaaktalent meten met jeugdige toptalenten van de Nederlandse schaaksport. De middag wordt onder muzikale begeleiding afgesloten met een drankje en een hapje.


Programma

13.00

Inloop en welkom

Hans van der Molen, voorzitter Berenschot Groep heet u welkom

13.30

Presentaties

Dagvoorzitter  Tom van ‘t Hek introduceert de volgende presentaties:

14.45 Pauze
15.00

Presentatie Schoolschaakprojecten

Tom van ‘t Hek bevraagt Utrechtse basisscholen waarom zij graag een schaakproject willen starten

15.15

Singing in the Brain”

Neuropsycholoog Erik Scherder.  Een presentatie van de hoogleraar aan de Vrije Universiteit en bekend van optredens in DWDD,   stelt dat de hersenen het beste ontwikkelen door vooral aandacht te geven aan vier items: bewegen, gezond eten, muziek en   denksport.

16.15

Schaakclinic en schaken tegen Nederlands toptalent

De gelegenheid om te schaken tegen toptalenten, waaronder de Nederlandse kampioenen

  • Machteld van Foreest (10 jaar)
  • internationale meesters Lucas van Foreest (16 jaar)
  • en Robby Kevlishvili (16 jaar) .
17.00 Drankje en hapje met muzikale omlijsting

Over Kanaleneiland Open

In navolging van een succesvol project in Amsterdam heeft basisschool Het Schateiland schaken omarmd als middel om participatie op school en in de wijk Kanaleneiland te bevorderen. Berenschot is één van de Utrechtse organisaties die zich aan dit initiatief heeft verbonden, evenals de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, de gemeente Utrecht en de Rabobank.

Op 21 januari 2016 is tijdens het Tata Steel Chess Tournament in NEMO de film “De Droomvermenigvulderaar” (The Dream Multiplier) in première gegaan. Dit is een documentaire van Kees Hoogeveen en Johan Wakkie over de door Mustapha Eljarmouni opgerichte schaakschool De Indische Buurt in Amsterdam: