Career Coach


ProProf en Berenschot ontwikkelden de Career Coach, een loopbaantraject voor voetballers die hun carrière willen beëindigen of al gestopt zijn. Dit om hen inzicht te bieden in hoe hun loopbaan eruit zou kunnen zien. Dit wordt bepaald op basis van een loopbaanonderzoek en een aantal gesprekken met een adviseur. Bert Konterman, oud-speler van onder meer Feyenoord, GlasgowRangers en Vitesse, is een van de deelnemers.

Menu's

Deelnemers kunnen bij Career Coach kiezen uit een aantal menu's. Konterman begon met een persoonlijkheidsscan, om zijn IQ, interesses, karakter en persoonlijkheid te inventariseren. 'Je krijgt vragen als: is geld of status belangrijk, ben je zakenman?,' zegt hij. 'De uitslag krijg je thuisgestuurd en een psycholoog van Berenschot heeft ze ook met me besproken.' Een voor hemzelf verrassende uitkomst was dat hij op het creatieve vlak over een academisch niveau bleek te beschikken. 'Dat bleek te maken te hebben met oplossingen bedenken, snel kunnen schakelen - niet zozeer met schilderen of muziek maken,' lacht Konterman.

Aan de hand van de uitkomsten wordt bekeken hoe Konterman als persoon in elkaar zit, waar hij warm voor loopt, waarin hij succesvol is geweest en wat zijn beperkingen zijn. Zo worden de vragen over zijn loopbaan zo concreet mogelijk.

Bevestiging

De tests hebben Konterman bevestigd in de richting die hij op wil. 'Ik wil graag eigen baas blijven,' zegt hij. 'En met mensen werken die op hetzelfde niveau over voetbal praten als ik.' Op basis van de tests is een lijst met mogelijke beroepen samengesteld. Tot de opties behoren onder meer: voetbalmakelaar, specialistisch trainer, spreker op bijeenkomsten, spelersbegeleider en hoofd opleidingen. Het is nu aan Konterman om zich verder te verdiepen in de beroepen. 'Mijn huiswerk is onder andere te kijken of ik ervoor in aanmerking kom, waar ik aan de slag zou kunnen en welke opleiding ik ervoor zou moeten volgen,' zegt hij.


Zie ook