Column juli 2015


Nederland bevindt zich sinds een paar maanden weer in de kopgroep van groeilanden in de EU. Het psychologische klimaat wordt beter en de werkloosheid daalt. Signalen van een groeiende inflatie worden met vreugde ontvangen, omdat ze worden gezien als een teken van versnelling in de economie.

Tegelijkertijd is nog steeds sprake van voorzichtigheid bij bedrijven en overheden om ‘vol gas’ te gaan. Wij, als Berenschot, merken dat op twee manieren: de markt herstelt in kleine stapjes en intern zijn we waakzaam. Na 8 jaar economische teruggang is iedereen voorzichtig, en dat is heel begrijpelijk.

We hebben ingezet op het vasthouden van de opgaande lijn uit 2014. In het kort betekent dat rendabele groei in 2015 en volgende jaren. Groei willen we realiseren volgens de strategische lijnen die we hebben uitgezet. Daarmee komen we direct terecht in veranderingen in de arbeidsmarkt die te maken hebben met de aantrekkende economie. Zowel concurrenten als opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in goed opgeleide gemotiveerde adviseurs. En wij willen die adviseurs graag vasthouden of verleiden om naar ons toe te komen. Dit vraag-aanbod spel beïnvloedt onze groei-ambities.

De economische ontwikkelingen van de laatste jaren worden in grote woorden beschreven: transities, disrupties, fundamentele veranderingen, het wordt nooit meer zoals het was, het oude business model van de consultancy werkt niet meer. De werkelijkheid achter deze grote woorden ervaren we in onze dagelijkse praktijk. We zitten midden in ontwikkelingen waarvan we de betekenis niet altijd direct kunnen duiden. En dan is er maar één richting: voorwaarts!.