Opdracht: Herstructurering sector collecties en doorlichting van de afdeling tentoonstellingen van Het Rijksmuseum


Het Rijksmuseum is hét toonaangevende museum in Nederland. Het bewaart, beheert, conserveert, restaureert, onderzoekt, bewerkt, verzamelt, publiceert en presenteert voorwerpen van kunst en geschiedenis.

Het Rijksmuseum trekt elk jaar ruim 1,5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is de wens van het Rijksmuseum haar organisatie zodanig in te richten dat het enerzijds de hoge bezoekersaantallen kan blijven faciliteren en anderzijds haar ambitie van een modern, innovatief museum kan verwezenlijken. Tegen deze achtergrond is Berenschot gevraagd de organisatie van de sector Collecties onder de loep te nemen. Als vervolg op de succesvolle afronding van die opdracht werd ons gevraagd om ook te kijken naar een van de kernprocessen van het museum: de ontwikkeling en productie van tentoonstellingen. Het maken van een tentoonstelling raakt vrijwel alle afdelingen binnen het museum en is van strategisch belang bij het genereren van herhaalbezoek. Berenschot heeft aanbevelingen gedaan aan het directieteam van het Rijksmuseum ten aanzien van verbeteringen in proces en structuur.

De opdracht weerspiegelt wat commerciële alertheid, de bundeling van multidisciplinaire kennis en deskundigheid en een goede, collegiale samenwerking vermag. Een mooi voorbeeld van de adequate combinatie van relatiemanagement en resultaatgerichtheid!


rijksmuseumjpg