Continu (online) leren in de praktijk | Berenschot blog

Continu (online) leren: hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Blog
Continu (online) leren: hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Deel deze blogpost

Datum

28 januari 2021

Leestijd

5 minuten

Altijd al willen weten hoe het is om online en op afstand (remote) in een nieuwe functie te starten en online nieuwe dingen te moeten leren? Nee? Ik eigenlijk ook niet. Maar toen was er corona en moest alles opeens noodgedwongen remote en online. En tja, daar moet je als organisatie of als nieuwe medewerker dan toch in mee…

Op afstand leren en blijven ontwikkelen

Op donderdag 1 oktober 2020 startte ik in mijn nieuwe baan als junior consultant ‘ontwikkelen van mensen’ bij Berenschot. Het plan om een jaar lang vier dagen te werken en één dag live trainingen te volgen, werd vanwege de nieuwe coronamaatregelen halsoverkop vervangen door alle dagen online werken én online leren. Het spiksplinternieuwe kantoorgebouw in Utrecht mocht ik door alle ontwikkelingen dan ook alleen bezoeken om mijn laptop en telefoon op te halen. Desondanks voelde ik me meteen erg welkom, want er was werkelijk aan alles gedacht: ik werd hartelijk (met gepaste 1,5 meter afstand) ontvangen, de laptop en telefoon lagen klaar, plus een leuk cadeau met Berenschot-logo én een plattegrond van het gebouw (niet geheel onbelangrijk als je geen richtingsgevoel hebt). En daarna gauw naar huis voor de online kick-off achter mijn nieuwe werklaptop.

Inmiddels is het januari 2021 en werk en leer ik dus al voor de vierde maand op rij remote en online. Inmiddels ben ik ook gewend aan de digitale blikken vol medelijden: ‘och arme, alles online?!’ Maar is dat zo? Is online ingewerkt worden en online leren alleen maar ellende of dwingt het ons juist om continu te (blijven) leren? Of zie ik door mijn grote onderwijskundige (roze) bril alleen maar kansen? Ik hoor u al denken: hóe dan? Hoe focus je als organisatie op continu leren in deze tijden van online leren en remote werken? Ik neem u mee in hoe ik dat als nieuweling bij Berenschot de afgelopen tijd heb ervaren. Dit doe ik aan de hand van vier pijlers die wij belangrijk vinden in het streven naar continu leren.

Leeraanbod op maat

Junior consultants bij Berenschot krijgen een leeraanbod op maat, ook in deze digitale tijden. Dit bestaat uit een eenjarig programma waarbij ik vier dagen werk en op de vijfde dag online trainingen volg, waarin ik leer hoe ik een topadviseur wordt. Denk aan trainingen over adviesvaardigheden, commercie, maar ook uitgebreide aandacht voor ‘wie ben ik als adviseur?’. Kortom, een samenhangend leeraanbod dat mij als junior consultant klaarstoomt voor het adviesvak. Het aanbod is bovendien transparant en gestructureerd, zodat ik als junior consultant precies weet hoe het jaar is opgebouwd en wanneer ik welke training krijg. Daarnaast is er in de vier dagen die ik werk uitgebreid aandacht voor leren en ontwikkelen op de werkvloer en leren van elkaar, oftewel werkplekleren. Je wordt namelijk vanaf dag één in projecten meegenomen door ervaren collega’s waar je veel van kunt leren. Voorheen gebeurde dit dus allemaal live op kantoor, maar nu zijn alle trainingen omgebouwd naar online en ontmoet ik al mijn collega’s én klanten online. Dit vraagt natuurlijk om de nodige aanpassingen, zoals online koffieafspraken inplannen omdat je elkaar niet meer bij de koffieautomaat tegenkomt. En als ervaringsdeskundige kan ik inmiddels zeggen: online leren kan met de juiste werkvormen net zo effectief zijn. Alleen is bij een online training voldoende pauze en interactief bezig zijn met elkaar bijvoorbeeld nog belangrijker dan bij een live training. En ik besef opeens dat we wel een nieuwe term voor ‘werkplekleren’ nodig hebben...

Koppel ervaren werknemers aan nieuwe krachten en vraag actief om feedback

Een actieve leeromgeving

Voor junior consultants biedt Berenschot – naast leeraanbod op maat – ook een actieve leeromgeving met ruimte en tijd om te werken aan leren en ontwikkelen. In het trainingsaanbod is bijvoorbeeld een opdracht verwerkt waarbij ik in een team van junior consultants een klantvraag van begin tot eind zelfstandig oppak. We hebben een ervaren begeleider toegewezen gekregen, aan wie we vragen kunnen stellen, maar verder mogen we zelf bepalen hoe we deze opdracht met onze groep gaan vormgeven.
Leren is echter niet alleen voor de junior consultants belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend veel collega’s ontmoet die tijdens hun loopbaan bij Berenschot nog allerlei opleidingen hebben gevolgd uit persoonlijke interesse en/of om beter te worden in hun vakgebied en als adviseur. Daarbij krijgen zij-instromers (ervaren collega’s zonder consultancyervaring) ook een programma om zich snel de consultancy skills eigen te maken. Leren zit dan ook echt in de Berenschot-cultuur verweven. Het is bijvoorbeeld heel normaal om elkaar actief om feedback te vragen en deze ook te geven. Kortom, leren zit in het DNA van onze organisatie. En dat moet ook wel, want de ene klantvraag is de andere niet, waardoor je constant wordt uitgedaagd iets nieuws te leren (of je nu wilt of niet).

Inzicht en richting

Voor een optimaal (continu) leerklimaat is het verder belangrijk om voor inzicht te zorgen en richting te geven aan medewerkers. Zo heb ik voordat ik überhaupt mocht beginnen bij Berenschot een uitgebreid online assessment doorlopen, waarbij mijn nieuwe werkgever en ik inzicht kregen in mijn persoonlijkheidsprofiel en huidige kennis en vaardigheden. Een visie op leren is dan ook onmisbaar voor een organisatie. Deze visie wordt vervolgens vertaald in een plan waarin wordt beschreven hoe de organisatie de kennis en vaardigheden van medewerkers up-to-date gaat houden. En dient tevens om de doelstellingen en verwachtingen duidelijk te communiceren. Ik weet bijvoorbeeld wat mijn beginpunt was en wat er nu, maar ook aan het einde van het jaar van mij als junior consultant verwacht wordt. En hoe ik me binnen de organisatie verder kan ontwikkelen.

Een coachende en motiverende leidinggevende helpt bij het continu leren

Ruggensteun

Last but not least spelen leidinggevenden ook een belangrijke rol bij continu leren. Zij kunnen aangeven wat er nodig is aan (nieuwe) kennis en vaardigheden, medewerkers stimuleren en hen steunen als het moeilijk wordt. Een coachende en motiverende stijl helpt hierbij. En inderdaad, nog voordat mijn eerste werkdag begon, belde mijn leidinggevende mij op om me succes te wensen. Ook ontving ik verschillende mails met een plan en instructies voor de eerste dagen. Daarnaast kreeg ik meteen een buddy en mentor toegewezen: een buddy voor de inhoudelijke vraagstukken en een mentor voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Tevens staan er periodieke gesprekken gepland over mijn ontwikkeling. Zo start ik op advies van mijn leidinggevende binnenkort met een cursus om me verder te ontwikkelen op het gebied van persoonsgericht onderzoek, wat mijn eerste jaar nog leuker maakt!

Kortom, ik heb mijn online en remote start als een fijne en leerzame tijd ervaren. Als (inmiddels) ervaringsdeskundige geloof ik heel sterk dat voor continu leren het belangrijk is om binnen de organisatie een leeraanbod op maat aan te bieden, voor een actieve leeromgeving te zorgen en inzicht, richting én ruggensteun aan je (nieuwe) medewerkers te geven. Daarbij maakt het niet zoveel uit of dit digitaal of live gebeurt, zolang je maar de juiste (werk)vormen inzet.

Benieuwd hoe u juist in deze remote en online tijden continu leren kunt (blijven) realiseren in uw organisatie? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u hier graag bij.

Goed werk voor iedereen

Deze blog is onderdeel van de campagne 'Goed werk voor iedereen': De Nederlandse arbeidsmarkt is aan veranderingen onderhevig. Het realiseren van goed werk voor iedereen vergt hervormingen op macroniveau, maar als werkgever kunt u morgen al het verschil maken! Berenschot helpt u daarbij met een reeks artikelen over actuele HR-onderwerpen, steeds voorzien van praktische handreikingen. 

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor de nieuwsbrief.