Heb jij klimaattalent? | Berenschot Klimaattalent

Energie

Heb jij klimaattalent?

Vind jij het ook tijd om klimaatambities waar te maken en de energietransitie te versnellen? Kom dan in beweging.

Een kickstart van je carrière

Via Berenschot Klimaattalent help jij regio's, gemeenten, provincies, ministeries en netbeheerders bij het uitvoeren van projecten, acties en activiteiten in de transitie naar een duurzaam, klimaatneutraal en circulair Nederland.

Je hebt niet alleen een toffe startersbaan, je maakt Nederland tegelijkertijd een beetje mooier. Bovendien volg je een driejarig ontwikkelprogramma gericht op het ontwikkelen van marktkennis, project- en procesvaardigheden en persoonlijk leiderschap.

Dit ga je doen

Energietransitie versnellen

Sta je aan het begin van je carrière en heb je een universitaire master? Volg jij de ontwikkelingen omtrent de verduurzaming van Nederland op de voet en vind jij dat het allemaal wel wat sneller kan? En wil jij graag direct impact maken? Dan ben je bij Berenschot Klimaattalent op de juiste plek! Als jij de drive en motivatie hebt om aan de slag te gaan met de energietransitie, dan leren we jou graag kennen.

 

Direct aan het werk

Berenschot Klimaattalent is een speciaal programma voor starters die zich bezig willen houden met de verduurzaming van Nederland. Via Berenschot Klimaattalent ga je direct aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Onze opdrachten zijn divers, maar hebben één ding met elkaar gemeen: ze vragen om jong talent met een zeer goed werk- en denkniveau, een flinke dosis oplossingsgerichtheid en lef.

Ontwikkelprogramma

Als klimaattalent volg je elke twee weken een opleidingsmodule bij Berenschot om jouw competenties als young professional verder te ontwikkelen en het speelveld van de duurzaamheidstransities te leren kennen. Daarnaast word je begeleid door een ervaren Berenschot consultant die thuis is in het werkveld.

 

Afwisseling en uitdaging

Wanneer jouw opdracht erop zit krijg je een nieuwe uitdaging via Berenschot Klimaattalent. Ook zijn er mogelijkheden om bij de klant te blijven werken of de stap te maken naar consultancy binnen Berenschot. Je krijgt zo de kans om verschillende rollen uit te oefenen en te zien welke uitdagingen binnen de energietransitie goed bij je passen.

 

Dit ga je doen

Hier ga je werken

Regio’s

In 2021 hebben 30 energieregio’s een regionale energiestrategie opgeleverd. Daarin geven zij aan waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Nu begint het echte werk pas: het uitvoeren van de strategie. Jij gaat voor de regio aan de slag met het opstarten en begeleiden van initiatieven om duurzame energie op te wekken. Daarbij zorg je ervoor dat dit gebeurt in lijn met gemaakte afspraken, zoals intensieve betrokkenheid van omwonenden en bedrijven uit de regio.

 

Regio's

Gemeenten

Iedere gemeente stelt een visie op voor de warmtetransitie: de overgang naar duurzame energiebronnen om onze huizen te verwarmen. De mogelijkheden verschillen per wijk en soms zelfs per straat. Jij helpt een gemeente met concrete projecten in de warmtetransitie. Denk aan het monitoren van een pilot of het organiseren van bijeenkomsten om met bewoners in gesprek te gaan over de plannen voor hun wijk.

 

Gemeenten

Provincies

In het klimaatakkoord heeft een groot aantal partijen afspraken gemaakt over maatregelen om mobiliteit te verduurzamen. Provincies staan samen met gemeenten aan de lat om regionale mobiliteitsprogramma’s op te stellen. Hierin geven ze aan welke maatregelen ze samen uitvoeren. Jij voert voor de provincie een concrete maatregel uit. Denk aan het ontwikkelen van een monitor  of het organiseren van een regionale campagne om de spits te mijden.

 

Provincies

Netbeheerders

Netbeheerders worden steeds meer netontwikkelaars. Nieuwe zonneparken en windmolens vragen om aansluiting op het elektriciteitsnet, terwijl er tegelijkertijd overal laadpalen moeten komen voor elektrische auto’s. Jij gaat aan de slag bij een netbeheerder om te zorgen voor goede samenwerking en afstemming met ontwikkelaars en gemeenten. Je houdt plannen voor nieuwe zonneparken scherp in de gaten en zorgt er voor dat de netbeheerder tijdig aan tafel komt om de mogelijkheden te bespreken. 

Netbeheerders

Jouw rol

Een greep uit de rollen die jij kan innemen:

 • Junior projectleider van initiatieven die bijdragen aan het klimaatneutraal maken van een stad of wijk;
 • Organisator van verschillende kennissessies om met bewoners en bedrijven gesprekken te voeren over de overstap naar duurzame energiebronnen;
 • Beleidsmedewerker bij een provincie, waarbij je beleid (mede) ontwikkelt voor duurzame landbouw, mobiliteit of bedrijfsclusters;
 • Relatiebeheerder bij een netbeheerder, waarbij je contact hebt met gemeentes en ontwikkelaars, met het doel regionale energiestrategieën te laten slagen.

Jouw werkzaamheden vinden hoofdzakelijk plaats bij opdrachtgevers in het groot randstadgebied. Je krijgt begeleiding van een Berenschot consultant.

Dit Zien Wij

Jouw ontwikkeling

Eens in de twee weken volg je op vrijdag een (digitale) training als onderdeel van jouw (persoonlijke) ontwikkelprogramma. Het ontwikkelprogramma duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

Marktkennisontwikkeling
Samen met andere klimaattalenten leer jij van ervaren consultants die werkzaam zijn binnen de energietransitie meer over de stakeholders binnen het werkveld, de initiatieven omtrent duurzame energie en de wisselende belangen. Zo krijg jij meer inzicht in het speelveld van de energietransitie, en leer je hoe en waar jij impact kan maken!

Competentieontwikkeling
Als klimaattalent krijg je een buddy toegewezen die jou vanuit Berenschot ondersteunt op jouw werkplek. Maar we willen jou ook begeleiden om jezelf als professional te ontwikkelen! Vanuit Berenschot klimaattalent krijg je daarom trainingen om jouw competenties als klimaattalent verder te ontwikkelen. Hierbij moet je denken aan communicatie- en presentatievaardigheden, projectmanagement vaardigheden en het ontwikkelen van commercieel inzicht.

Persoonlijk leiderschapsontwikkeling
Wanneer je goed inzicht hebt in jouw krachten en ontwikkelpunten kun je veel beter inzicht krijgen in waar jij goed in bent, en makkelijker doelen stellen. Hier helpen we je graag bij. In het ontwikkelprogramma gaan we aan de slag met hoe jij interacteert met anderen, onderzoek je wat je persoonlijkheid is, waar je enthousiast van wordt en welke (oude) opvattingen en gedragspatronen je maken tot de persoon die je bent.

Jouw talent

Wij zoeken starters of young professionals op de arbeidsmarkt die graag willen werken aan de verduurzaming van Nederland en het leuk vinden om meerdere werkomgevingen te leren kennen. Enthousiaste denkers die van aanpakken weten, en een flinke dosis lef meebrengen!

Lijkt het jou leuk om klimaattalent te worden en herken je jezelf in de hieronder genoemde lijst? Dan horen we graag van jou!

 • Je beschikt over een universitaire master (richting Sustainable development, Bestuurskunde, Geografie, Planologie, Milieustudies of vergelijkbaar);
 • Je hebt 0-3 jaar werkervaring. Het is een pré als je al wat werkervaring meebrengt;
 • Je vindt de energietransitie gaaf en wil een bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland;
 • Je bent oplossingsgericht, proactief, vindingrijk en energiek;
 • Je wil gelijk aan de slag en snel impact maken.

Jouw arbeidsvoorwaarden

Werken bij Berenschot klimaattalent betekent een mooi startsalaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat krijg je van ons?

 • Een goed startsalaris van € 2854,05 bij een fulltime werkweek
 • Een jaarcontract
 • 27 vakantiedagen
 • Een laptop en een telefoon
 • Reiskostenvergoeding
 • 8% vakantietoeslag (4% in de maand juni en 4% in de maand december)

Heb jij klimaattalent?

Vind jij het ook tijd om klimaatambities waar te maken en de energietransitie te versnellen? Kom dan in beweging. Solliciteer direct!