Studiereis Italië | Berenschot evenement

Studiereis Italië: The Future of Work

Evenement
Studiereis Italië: The Future of Work

Deel dit evenement

Datum

13 juni 2022

Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Berenschot en HAN University of Applied Sciences gaan op ontdekkingsreis in Italië. We nemen u graag mee.

Van 13 tot en met 17 juni 2022* organiseert Berenschot samen met prof. dr. Annet de Lange van de HAN University of Applied Sciences een exclusieve studiereis voor HR executives naar Italië. Een werkweek lang buigen we ons over The Future of Work; hoe gaan we als organisaties en als samenleving om met aankomende veranderingen? We bieden u een unieke kans om met wetenschappelijke onderbouwing te werken aan uw visie op de toekomst van werk, binnen uw eigen organisatie. Vanuit het perspectief van de techniek én de mens.

*De datum van de reis is nog onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom COVID-19 en van vluchtopties.

Waarom Italië?

U denkt misschien: “Waarom Italië? Misschien heeft u er nooit zo bij stilgestaan, maar Italië is op heel veel fronten koploper. Het land blinkt uit in voetbal, culinaire tradities, mode, snelle auto’s en ook in technologie en innovatie. Kortom, een boeiende en unieke omgeving, met meerdere inspirerende plekken. Bijvoorbeeld de noordelijke gouden driehoek Milaan-Turijn-Genua, het economische en industriële hart van Italië. Inspiratie voor een broodnodige update van onze visie op het werk in de toekomst.

Wendbaarheid

Italië werd als eerste Europese land getroffen door COVID-19. De pandemie had een enorme impact op inwoners en organisaties. Hoe zijn zij hiermee omgegaan en wat betekent zo’n crisis voor hervormingen in het land? Enerzijds heeft COVID-19 heel duidelijk de zwaktes van het land aangetoond, anderzijds heeft de pandemie net als elders ontwikkelingen enorm versneld. Wat was de impact van COVID-19 op de achtergebleven internetvoorzieningen in het land en welke veerkracht hebben Italiaanse organisaties laten zien?

Gezond ouder worden

Italië wint het qua levensverwachting van andere landen. De oudste mensen ter wereld wonen op Sardinië! De verklaring wordt vaak gezocht in gezond eten, regelmatig bewegen, een rijk sociaal leven en het vermogen om stress te relativeren. Is dit ook terug te zien op het vasteland, de werkvloer en in de gezondheidszorg?

Innovaties

Italië is niet alleen een populair vakantieland, bekend om zijn kunst, cultuur en culinaire tradities, maar kent ook een innovatieve en creatieve kant. ‘Made in Italy’ is een sterk internationaal merk dat staat voor elegantie en originaliteit. Grote uitvindingen werden er geboren: denk aan de telefoon, radio, Olivetti-computers, batterijen, de Stradivarius-viool. Italië kende grootheden als Galileo Galilei, Leonardo da Vinci en Columbus. En het huidige Italiaanse Technologisch instituut (IIT) is een echte aanjager van technologische vernieuwing.

Het programma

Met een selecte groep HR-executives gaan we een week lang op zoek naar inspiratie en antwoorden. We bediscussiëren de uitdagingen waar we voor staan en reflecteren op Italiaanse werk- en zienswijzen. Thema’s die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: de grote arbeidsmarkuitdagingen, de (digitale/agile) transformatie van organisaties, skills of the future en de impact van COVID-19 op organisaties en het werk van de toekomst.

We bezoeken Milaan en Bologna. Daarbij bezoeken we een aantal vooruitstrevende bedrijven en een zorginstelling in Milaan, en gaan we langs de toonaangevende Università di Bologna. Culturele onderdelen worden bovendien in de reis optioneel aangeboden, zoals de opera in Milaan. Er zal gedurende de reis voldoende ruimte zijn voor reflectie, netwerken en de verbinding met de eigen praktijk.

“If I think about the future of my country for my children, I don’t imagine describing Italy as a museum… I prefer the image of my country as an innovation lab. And for that we need a different idea of Europe.” - MATTEO RENZI

Wat levert deelname u op?

Kennis en inzichten in technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Italië met een speciale focus op de Future of Work;

 • Hoe gaan Italianen om met de komst van nieuwe technologie? Hoe benutten ze technologie, hoe anticiperen ze erop, hoe nemen ze mensen mee?
 • Hoe gaan Italianen om met vergrijzing? Hoe worden ze gezond oud, hoe blijven ouderen participeren in werk?
 • Hoe gaan Italianen om met veranderingen? Hoe organiseren Italianen een veranderende werkomgeving en hoe bereiden ze medewerkers hierop voor?
 • Hoe zijn Italiaanse organisaties omgegaan met de impact van COVID-19?

Een scherpe visie op de Future of Work;

 • Vastgelegd in een whitepaper;
 • Vertaald in een plan van aanpak voor uw eigen organisatie.

Een bijzonder sterk netwerk met ambitieuze Nederlandse HR-executives.

 

Uw investering

De richtprijs voor het programma bedraagt € 3.995*,-, exclusief BTW. Dit bedrag is voor het gehele inhoudelijke programma, inclusief de reis- en verblijfkosten bestaande uit:

 • Economy Class Vliegticket;
 • Hotelovernachtingen;
 • Ontbijt, lunches, diners in bijzondere restaurants;
 • Lokaal vervoer;
 • Bedrijfsbezoeken in Milaan;
 • Universiteitsbezoek in Bologna;
 • Interessante lezingen;
 • Kick-off bijeenkomst voor vertrek en een follow-upbijeenkomst na afloop in Nederland;
 • Culturele activiteiten bieden wij optioneel aan

*Deze prijs geldt uitdrukkelijk als richtprijs. Uiteraard zijn wij afhankelijk van de dan geldende hotelkosten en ticketprijzen. Omdat we de reis betaalbaar willen houden, zal de prijs niet meer dan 10% van de richtprijs afwijken. 

Uw reisgenoten

 • Drs. Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot.
 • Drs. Sanne van den Bosch, managing director Toekomst
  van Werk en Organisaties, Berenschot.
 • Drs. Francel Vos, senior consultant, strategisch HRM en
  innovatie, Berenschot.
 • Prof. dr. Annet de Lange, hoogleraar ‘Succesvol ouder
  worden op het werk’, HAN University of Applied Sciences.
Enthousiast geworden? Meld u hier aan voor de exclusieve studiereis!

Meer weten over de toekomst van werk?