Studiereis Noorwegen | Berenschot evenement

Studiereis Noorwegen: Future of work

Evenement
Studiereis Noorwegen: Future of work

Deel dit evenement

Datum

26 juni 2023

Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Ga dan met Berenschot op ontdekkingsreis naar Noorwegen!

Geheimen van het Noorse Tripartite overleg?

Hoe kijkt Noorwegen aan tegen het sociaal overleg tussen werkgevers, sociale partners en overheid en welke thema’s zien zij in relatie tot de toekomst van werk en organisaties?

Van 26 t/m 29 juni 2023 organiseert Berenschot samen met prof. dr Annet de Lange een exclusieve studiereis voor HR-executives naar Noorwegen. Een aantal dagen lang buigen we ons over The Future of Work: welke technologische en demografische ontwikkelingen zijn van invloed op werk? Welke nieuwe werk- en organisatievormen zijn te onderscheiden? En specifiek voor Noorwegen: wat doen organisaties “anders” waardoor ze koploper zijn? Welke invloed heeft het op macro-niveau Tripartisme model? Een unieke kans om vanuit een breed perspectief en wetenschappelijk onderbouwd te werken aan uw visie op de toekomst van werk!

Waarom Noorwegen

Misschien heeft u er nooit zo bij stilgestaan, maar Noorwegen is op veel fronten koploper te noemen. Het land blinkt uit in relevante arbeidsmarkt voorbeelden. Van het sociaal overleg of tripartite model waardoor samenwerking tussen werkgeversorganisaties, overheid en sociale partners en werknemersorganisaties beter vorm gegeven kan worden. Tot koplopers met best practices in  thema’s als: duurzaamheid management, gezond werk en leiderschap. Kortom, een boeiende en unieke omgeving, met meerdere inspirerende plekken. Bijvoorbeeld het prachtige Noorwegen en de stad Oslo. Kenmerkend voor de olie- en gasindustrie, zeevaart, toerisme en natuur, maar waar ook relevante kennis van multinationals en wetenschap terug te vinden is. 

Wendbaarheid

Noorwegen staat bekend om zijn rijkdom via olie- en gasindustrie. In 2021 was de olie- en gasindustrie goed voor iets meer dan een vijfder (21%) van het bruto nationaal product. Bovendien is de expert van ruwe olie en natuurlijke gas goed voor 50% van de Noorse export. Maar hoe gaat het land om met de teruglopende olieprijzen? Welke innovatieve (technologische) strategiën kent Noorwegen om duurzamere olie- en gasindustrie en werkgeverschap vorm te geven? Welke rol speel het in 2010 gevonden olieveld 'Johan Sverdrup' voor de export en de werkgelegenheid?

Gezondheidszorg: financiering modern systeem

Noorwegen heeft net als andere Europese landen te maken met een sterke vergrijzing van de bevolking. Tegen 2060 zal 1 op de 5 personen 70 jaar of ouder zijn. De belofte van de Noorse regering is dat iedereen een beroep kan blijven doen op een modern gezondheidssysteem. Hoe kunnen zij dit nationaal organiseren?

Samenwerkingsperspectief: tripartite model

Noorwegen staat bekend om het innovatieve beleid dat mogelijk is door het effectieve triparite samenwerkingsmodel op arbeidsmarktniveau. Hierdoor is het sociaal overleg goed georganiseerd en zijn relevante best practices terug te vinden bij diverse organisaties die worden gezien als koploper op hun gebied. We zullen stil staan bij thema's zoals: preventief HRM beleid, gezond werkontwerp en gezondheidsbevorderend leiderschap.

Het programma op hoofdlijnen

Met een selecte groep HR-executives gaat u gedurende vijf dagen op zoek naar inspiratie en antwoorden. Gezamenlijk bediscussiëren we actuele uitdagingen en reflecteren we op de zienswijzen en ontwikkelingen in Noorwegen. Dit doen we aan de hand van de volgende thema’s:

 1. Samenwerkingsperspectief: welke rol speel het tripartite model voor het sociaal overleg en de arbeidsmarkt in Noorwegen?
 2. Wendbaarheid en gezondheidszorg: uitdagingen op de arbeidsmarkt. Vergrijzing en het belang van gezond ouder worden. Hoe gaat Noorwegen met deze uitdagingen om?
 3. Transformatie van organisaties: wat vraagt de dynamiek in de olie- en gasindustrtie van Noorse organisaties in technologische en personele transformaties?

In Oslo bezoeken we een aantal vooruitstrevende bedrijven (zoals NHO = Confederation of Norwegian Enterprise), vakbonden en vertegenwoordigers van de Noorse overheid om stil te staan bij de wijze waarop zij omgaan met disruptieve innovaties op de arbeidsmarkt. HR Norge (Even Bolstad) zal ons meenemen in de belangrijkste ontwikkelingen van Noorwegen rondom de toekomst van werk. Vervolgens brengen we in Oslo een bezoek aan de Akademikerne om de laatste inzichten te verkrijgen op het gebied van arbeid en gezondheid in Noorwegen te vernemen. Daarnaast is er tijd voor culturele ontspanning en aandacht voor reflectie en verbinding met de eigen praktijk.

Wat levert deelname u op?

Inspiratie en inzichten vanuit de wetenschap én de praktijk:

 • Kennis en inzichten in technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Noorwegen met de focus op de Future of Work:
  • Hoe gaan Noren om met technologie in het organiseren van duurzaamheid? Hoe benutten ze technologie, hoe nemen ze mensen mee?
  • Hoe gaan Noren om met vergrijzing? Hoe worden ze gezond oud, hoe blijven ouderen participeren in werk?
  • Hoe gaan Noren om met veranderingen? Welke rol speelt het tripartite model in het nationaal sociaal overleg? Wat zijn de voor- en mogelijke nadelen van dit tripartite model? Hoe organiseren zij een veranderende werkomgeving  en hoe bereiden ze medewerkers hierop voor?
 • Een scherpe visie op de Future of Work:
  • Vastgelegd in een verslag over de studiereis;
  • Via intervisie en reflectie bijeenkomsten tijdens de reis;
  • Vertaald in een plan van aanpak voor uw eigen organisatie
 • Een bijzonder sterk netwerk met ambitieuze Nederlandse HR-executives.

Uw investering

De richtprijs voor het gehele inhoudelijke programma bedraagt € 4.950,- exclusief btw en inclusief reis- en verblijfkosten, bestaande uit: 

 • economy-class vliegticket
 • hotelovernachtingen
 • ontbijt, lunches, diners in bijzondere restaurants 
 • lokaal vervoer 
 • bedrijfsbezoeken in Oslo 
 • interessante lezingen 
 • kick-off-ijeenkomst voor vertrek en een follow-up-bijeenkomst na afloop in Nederland

Culturele activiteiten bieden wij optioneel aan (zoals voorstelling in Oslo’s Opera Huis).

Indien gewenst, kunt u uiteraard ook zelf uw vliegticket of hotel boeken. In dat geval ontvangt u korting op genoemde prijs. Zorg wel dat u op het afgesproken tijdstip bij de briefing in het hotel van de groep aanwezig bent.

Uw reisgenoten

 • Drs. Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot.
 • Joris van Berckel, msc, consultant, strategisch HRM, Berenschot.
 • Prof. dr. Annet de Lange, bijzonder hoogleraar open universiteit, senior managing consultant Berenschot.
 • Drs. Francel Vos, senior consultant, strategisch HRM en
  innovatie, Berenschot.
Enthousiast geworden? Meld u hier aan voor de exclusieve studiereis!

Meer weten over de toekomst van werk?