Beloningsbeleid

Gepubliceerd op 9 augustus 2011

Belonen gaat in de eerste plaats over de tegemoetkoming aan medewerkers door de organisatie voor een geleverde prestatie. Deze tegemoetkoming bestaat uit een vaste beloning (salaris of loon) eventueel, afhankelijk van het type organisatie, aangevuld met een voorwaardelijke variabele beloningscomponent. Het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket complementeert het geheel.

Belonen is binnen de moderne organisatie een tool of management. Het gekozen beloningssysteem dient de strategie van de organisatie te ondersteunen en is een belangrijk instrument om als organisatie onderscheidend te zijn op de markt. De keerzijde is dat het beloningsbeleid van grote invloed is op de kosten van de organisatie. Kortom, de strategische waarde van belonen is aanzienlijk.

Online beloningsdatabase

Berenschot beschikt over een unieke, online beloningsdatabase, die functies van laag tot hoog binnen de organisatie beslaan. Op basis van onze database zijn wij in staat om snel een betrouwbaar beloningsonderzoek uit te voeren en een beloningsadvies te geven. Met behulp van onze database kunnen wij vaststellen wat uw positie in de markt is op het gebied van beloning. Wij vermelden zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden. U kunt zich vergelijken met bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven, bedrijven in uw regio, bedrijven in uw sector en specifieke bedrijven (maatwerk). Maar u kunt ook specifieke functies benchmarken zoals bijvoorbeeld Directie, Senior Management en Specialisten (ICT, HRM of Sales).

Wij helpen u bij het ontwikkelen van een visie voor het (strategisch) beloningsbeleid. Uiteraard moet de uitvoering van het beloningsbeleid beheersbaar zijn. Naast het ontwikkelen van een visie voor het beloningsbeleid kunnen we u helpen met onder meer de volgende vragen:

  • Hoe wil ik belonen ten opzichte van de markt?
  • Is de beloning als geheel (primair en secundair) een afspiegeling c.q. een ondersteuning van het ondernemingsbeleid?;
  • Wat is een geschikte salarisstructuur en hoe moet een eventueel aanvullend variabele beloning (bonussysteem) eruit zien (vertaling van visie naar beloning)?;
  • Hoe ziet het geschikte secundaire arbeidsvoorwaardenpakket eruit en waar moet de pensioenregeling aan voldoen?;
  • Hoe legt u beloningsverschillen uit en hoe blijft u marktconform?

Beloningsonderzoek

Benchmarks en onderzoeken geven u inzicht in uw beloningspositie ten opzichte van de markt. Berenschot kan de volgende onderzoeken voor u uitvoeren:

  • Benchmark primaire arbeidsvoorwaarden
  • Benchmark secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Salary Survey
  • Club Survey.

Kijk voor meer informatie bij Beloningsonderzoek.