Intercultureel management

Gepubliceerd op 14 juli 2011

Uw onderneming is sinds kort een Beneluxbedrijf. De samenwerking tussen Belgen en Nederlanders loopt soms stroef. Wat kunt u doen? Hoe kunt u managers effectiever maken in een internationale context?

Effectief leidinggeven in een internationale omgeving vergt allereerst de nodige sensitiviteit voor cultureel bepaald gedrag en denken. Die kan gewekt worden door managers door middel van spelsituaties cultuurverschillen te laten ervaren en op die ervaring te reflecteren. De volgende stap bestaat uit het scheppen van meer inzicht in culturen en in de problematiek die interactie tussen culturen kan opleveren. Het werk van Geert Hofstede en van Fons Trompenaars biedt daartoe nuttige handreikingen. Ten slotte worden die inzichten toegepast op de eigen praktijk: hoe kan ik cultureel geladen knelpunten oplossen en voorkomen? En hoe kan ik cultuurverschillen juist gebruiken om meerwaarde te bereiken?

De werkwijze die Berenschot hierbij hanteert bestaat uit een workshop van, afhankelijk van de doelstellingen, een halve dag tot twee dagen.

De workshop intercultureel management zorgt ervoor dat managers effectiever omgaan met cultuurverschillen. Zij ontvangen praktische handvaten voor een soepeler samenwerking in een internationale context. Verder zorgt de culturele diversiteit voor een bron van meerwaarde en plezier.