Opzetten nieuwe organisatie

Gepubliceerd op 28 maart 2012

Het starten van een eigen bedrijf, het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband of het formeren van een innovatieve alliantie is enorm spannend en uitdagend. In dergelijke situaties gaat de aandacht vaak uit naar het bepalen van de strategie, het ontwikkelen van een business model, het positioneren in de markt en naar allerlei operationele vraagstukken. Dit zijn logische en noodzakelijke stappen om een nieuwe organisatie van de grond te krijgen.

Naast de meer ‘harde' aspecten zoals structuur en strategie, is het voor een vliegende start van een nieuwe organisatie even cruciaal om ook aan de ‘zachte' kanten voldoende aandacht te besteden. Vaak schiet dit er in de praktijk bij in, omdat er al zo veel andere zaken geregeld moeten worden. Maar het zijn de medewerkers die de nieuwe organisatie daadwerkelijk vorm moeten gaan geven. En dat betekent dat het vinden en plaatsen van de juiste medewerkers op de juiste plek belangrijk is, net als bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe mensen tot een echt team.

Berenschot helpt u graag bij het samenstellen, krachtig maken en ontwikkelen van uw nieuwe team of organisatie. De aanpak kan bijvoorbeeld bestaan uit één of meerdere van onderstaande elementen:

  • Vertalen van visie naar concreet gedrag Hoe vertaal je de gekozen strategische koers in concreet gedrag van medewerkers? Welke rol geef ik mijn medewerkers in het strategie formatie proces?
  • Smeden van samenwerkingsarrangementen Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers ook echt een team gaan vormen? Hoe zorg ik er voor dat mensen vanuit verschillende organisaties effectief met elkaar kunnen samenwerken (bijvoorbeeld in publiek-private-samenwerkingsconstructies)? Hoe zorg ik er voor dat mensen zich betrokken voelen.
  • Matchen van competenties Hoe kan ik sturen op complementaire competenties en rollen binnen mijn organisatie?
  • Selecteren van mensen Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste mensen aanneem voor mijn nieuwe organisatie?
  • Trainen van vaardigheden Hoe zorg ik dat mijn medewerkers de benodigde vaardigheden voor hun functie ontwikkelen?