Social media en kennismanagement


Voor uw organisatie is het intern delen van kennis steeds belangrijker. Medewerkers werken immers steeds vaker thuis, ver weg van hun collega's. En stromen steeds sneller in en uit. Om kwalitatieve diensten te leveren en te innoveren moet u kennis behouden, beschikbaar stellen en vooral het gebruik borgen. Maar hoe?

Voor het behouden en online beschikbaar stellen van kennis zijn er tal van producten op de markt. Veel van deze producten zijn gebaseerd op of te koppelen met sociale media. Denk aan Yammer, Dropbox, Sharepoint, maar ook socialintranets zoals Coconut en CoLinked. De mogelijkheden lijken én zijn eindeloos. Allen hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke past bij uw behoeften? Berenschot heeft een overzicht van de toepassingen en kan u helpen bij het kiezen, inrichten en uitnutten van de beste tool.

Via een dergelijke tool kunt u eenvoudig expliciete, uitgeschreven kennis delen. Maar wat doet u dan met impliciete kennis en kunde? Deze kennis laat zich niet zo maar vertalen naar een handleiding. Denk aan het kunnen inschatten wanneer iets gaat escaleren. Hoe zorgt u dat medewerkers dergelijke kennis overdragen?

Ook voor het delen van impliciete kennis zijn er bruikbare tools. Denk aan serious games, online collaborationtools en video-conferencing. Door tools voor het managen van expliciete en impliciete kennis op het juiste moment in te zetten en af te wisselen ontstaat een gezond en beter lerend vermogen in uw organisatie.

Social media en kennismanagement