Starters International Business (SIB) – advies voor internationaal zakendoen


Met SIB-vouchers stimuleren het ministerie van Buitenlandse Zaken en de RVO bedrijven die buitenlandse markten willen betreden.

“Export en internationalisering zijn essentieel voor de Nederlandse economie”, aldus minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. En het Berenschot Strategy Trends rapport (pdf, 3.2 MB) uit 2016 stelt dat ”bijna de helft van de ondervraagde bedrijven voorziet dat buitenlandse afzetmarkten in de toekomst belangrijker gaan worden dan de Nederlandse markt”. Wat betekent internationaal zakendoen voor uw bedrijf? Weet u in welke landen kansen liggen? En wat de sterke punten zijn van uw producten of diensten in de beoogde afzetmarkt? Kent u de voornaamste risico’s? En weet u wat nodig is om de marktkansen te verzilveren?

De SIB-regeling

Het Starters International Business (SIB) programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is speciaal ontworpen voor het Nederlands mkb dat internationaal wil ondernemen. Het SIB-programma biedt u als ondernemer een voucher ter waarde van € 2.400 voor de bekostiging van het gehele coachingstraject. Daarbij werkt Berenschot samen met de RVO in de uitvoering van het coachingstraject, dat u in drie stappen leidt naar een internationale aanpak voor uw bedrijf. Voor 2017 zijn 1.000 vouchers beschikbaar. Voorwaarden zijn dat uw onderneming:

  • geen of weinig ervaring heeft met zakendoen op buitenlandse markten, of nog geen specifieke strategie hanteert
  • internationaal ondernemen wil inbedden in haar structuur
  • bereid is te investeren om daadwerkelijk stappen over de grens te zetten.

SIB-vouchers via Berenschot

Berenschot heeft als adviseur ruim twintig jaar ervaring in het begeleiden van kleine en grote bedrijven in internationaal ondernemen. Wij kennen de weg in Europa, maar ook in opkomende economieën zoals Afrika, Azië, de Caraïben en Latijns-Amerika. Berenschot kan u helpen de voucher aan te vragen en biedt u coaching richting internationalisering.

Benieuwd naar de kansen voor uw onderneming op buitenlandse markten? Neem dan contact op met ons team voor een vrijblijvende intake.


Ervaringen van onze klanten

"Met veel genoegen hebben we het SIB-traject bij Berenschot doorlopen om de interne organisatie van Maximal naar een hoger plan te tillen, gericht op de stap naar het buitenland. We hebben samengewerkt met gedreven consultants die beschikken over veel expertise, knowhow en een flinke dosis humor. Met concrete nieuwe inzichten hebben we een nieuwe marktbenadering geformuleerd voor de middellange termijn."
- Maximal

Zie ook