Actuele subsidieregelingen

De MIT-regeling is gericht op innovatie in de negen topsectoren, te weten agri & food, chemie, creatieve industrie, energie, HTSM & ICT, life sciences & health, logistiek, tuinbouw & uitgangsmaterialen en water.

De MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is gericht op innovatie in de negen topsectoren: Agri & Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, HTSM & ICT, Life Sciences & Health, Logistiek, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water.

Met de regelingen Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) stimuleert het ministerie van Infrastructuur en Milieu milieuvriendelijke investeringen. Op de nieuwe Milieulijst 2019 staan alle milieuvriendelijke technieken die voor de beide regelingen in aanmerking komen.

Eurostars is een Europees innovatieprogramma dat (internationale) marktgerichte R&D-projecten op bijna alle technologiegebieden co-financiert. Internationale samenwerking is het sleutelwoord. In een typisch Eurostars-project werken organisaties samen uit drie tot vier verschillende landen. Naast de meeste Europese landen zijn ook Canada, Zuid-Korea en Zuid-Afrika aan Eurostars verbonden.

De EIA-regeling stimuleert duurzaam ondernemen door fiscale aftrek te bieden voor investeringen die een forse energiebesparing opleveren.

Voor het INTERREG-programma voor de regio Noordwest-Europa is een nieuwe oproep voor projectvoorstellen geopend. Dit programma bevordert samenwerking in deze regio op het gebied van innovatie, CO2-reductie en efficiënte hulpbronnen. Het heeft als doel projecten deels te subsidiëren die concrete resultaten opleveren waarmee de levenskwaliteit van de burgers verbeterd wordt en de verschillen binnen regio’s kleiner worden. Er kan een aanvraag gedaan worden voor de prioriteiten innovatie en efficiënte hulpbronnen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil met de subsidieregeling demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI) het aantal Nederlandse mkb-ondernemingen dat succesvol internationaliseert, verhogen en versterken. De regeling is gericht op zowel internationalisering in opkomende markten en ontwikkelingslanden (DGGF-landen), als projecten in Europa.

Schone en efficiënt opgewekte energie die Nederland economisch sterker maakt, wordt zeer belangrijk gevonden door de Topsector Energie. Voor innovaties op dit vlak stelt de Topsector Energie subsidie beschikbaar. Deze moeten bijdragen aan versterking van de Nederlandse concurrentiekracht, werkgelegenheid en welvaart. Tot nu toe lag de nadruk op energie-innovatieprojecten met de focus op export.