Interreg Vlaanderen-Nederland open voor duurzame energieprojecten


De vijfde oproep voor het programma Interreg VA Vlaanderen-Nederland (INTERVAVNL) is geopend.

Om problemen in grensregio’s aan te pakken en grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa te bevorderen, heeft de Europese Unie (EU) het Interreg-programma in het leven geroepen. Hiermee kunnen initiatieven worden gesubsidieerd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Elke grensstreek binnen de EU kent een eigen Interreg-programma. Langs de grens tussen België en Nederland is het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland het belangrijkste programma. Hiervoor is onlangs de vijfde en tevens laatste oproep geopend op het gebied van duurzame energieprojecten.

Doel

Het doel van deze regeling is het stimuleren van duurzame groei op het gebied van energie, met name het bevorderen van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in bedrijven, openbare infrastructuur en de woningbouwsector. Daarnaast richt deze regeling zich op innovatie op het gebied van koolstofarme technologie.

Doelgroep

In verband met het beschikbare budget staat de oproep open voor slechts twee projecten binnen het thema duurzame energie. Elk project dient minimaal één partner te hebben aan beide zijdes van de grens. In Nederland moet dit een ondernemer zijn in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland, en in Vlaanderen in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen.

Bijdrage

De totale omvang van het subsidiebudget staat nog niet vast maar ligt tussen de

€ 2,5 en € 4 miljoen. Voor projecten geldt een subsidiepercentage van 50%.

Deadline

Projecten kunnen vanaf nu tot en met 20 december 2019 worden aangemeld. Deze projecten dienen te worden uitgevoerd en afgerond voor 1 januari 2023.

Ziet u kansen voor uw eigen onderneming, neem dan contact op met uw adviseur bij Berenschot of met Irma Oosterom-van Roest via 030-291 6874 (secretariaat).