Extern toezicht


Paardenvlees in de lasagne, fraude met de LIBOR-rente, overdadige feestjes bij de ondernemingsraad van de politie, dieselschandalen of problematische derivaten bij woningcorporaties. In onze verknoopte maatschappij kunnen kleine groepen mensen grote schade aanrichten.

De publieke verontwaardiging richt zich dan eerst op de schuldigen, maar al snel volgt de vraag waarom de toezichthouder geen actie heeft ondernomen. Alle grote Nederlandse toezichthouders moeten zichzelf voortdurend opnieuw uitvinden om de goede vorm te vinden waarin zij problemen in hun sector het best kunnen volgen.

Er zijn in Nederland veel verschillende externe toezichthouders, die bovendien op heel uiteenlopende manieren georganiseerd zijn. Toch hebben deze organisaties meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt, omdat dilemma’s in het toezicht deels dezelfde oorzaken hebben. Berenschot adviseert toezichthoudende organisaties over de inrichting van het toezicht én over de inrichting van de eigen organisatie. Dit betreft onder meer de volgende vraagstukken:

  • Ontwerp toezichtsstrategie met aandacht voor de laatste ontwikkelingen in het toezicht én in de sector onder toezicht, zoals datagedreven toezicht, RegTech en toezicht op gedrag en cultuur.
  • Ontwerp organisatie om wendbaar te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de sector, van besturing en structuren tot leiderschap en gedrag.
  • Evaluatie toezicht om te leren en te verbeteren.

Geïnteresseerd? Neem contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.