Innovatiecluster Fotonica


Geïntegreerde fotonica is een van de meest veelbelovende technologievelden van de (nabije) toekomst en Europees een key enabling technology. De techniek maakt gebruik van licht (fotonen) in plaats van elektronen zoals in de traditionele elektronica.

In chips geïntegreerde fotonica heeft een aantal grote voordelen boven elektronica, met name als het gaat om energiezuinigheid en datasnelheid - essentieel gezien het toenemende gebruik van data. Zonder fotonica zal het internet (dat jaarlijks met 35% groeit) volledig vastlopen. Met andere woorden, zonder fotonica kan het internet niet blijven groeien. Daarnaast zijn er legio toepassingsgebieden in analogie met halfgeleiders en elektronica waarbij fotonica de toepassingen verder oprekt en nieuwe kansen voor afzetgebieden creëert.

Het bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn zich bewust van de kansen die fotonica biedt. Berenschot verenigde hen in Photon Delta, hét fotonicacluster in Zuid-Nederland, en in Memphis, een Europees samenwerkingsverband rondom fotonica.

Ook u kunt zich bij deze ecosystemen aansluiten. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met Erik Teunissen.