Overzicht van MVO-methodieken, instrumenten en richtlijnen


Er bestaan vele methodieken, richtlijnen en keurmerken die bedrijven helpen om MVO toe te passen of zichtbaar te maken. Sommige MVO-richtlijnen, zoals de Cradle to Cradle filosofie, de BSCI standaard en de ISO 26000 richtlijn, zijn onder organisaties vrij bekend. Andere methodieken zijn opkomend, en hebben onder het grote publiek nog weinig bekendheid gegenereerd.

Het aantal instrumenten en keurmerken is de afgelopen jaren zodanig gegroeid, dat het moeilijk is om als organisatie goed zicht te hebben op de meest relevante hulpmiddelen. Veel organisaties beschikken inmiddels over meerdere keurmerken, maar missen een overzicht van de verschillen en vergelijkingen tussen alle beschikbare instrumenten. Hierdoor ontstaat vaak verwarring over waar men staat op het gebied van MVO.

In dit artikel (pdf, 289 kB) presenteren wij een aantal veel gebruikte methoden en technieken om invulling te geven aan MVO. Ook laten we zien wat de fundamenten zijn van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Een praktisch overzicht dus voor iedereen die vandaag nog aan de slag wil met MVO.