Van magazijn tot monteur: voorraadoptimalisatie in een veeleisende markt


Binnen Supply Chain Management is voorraadoptimalisatie een veelbesproken onderwerp. In de huidige, veeleisende markt moeten onderdelen immers altijd snel en met hoge kwaliteit geleverd kunnen worden. Dit vraagt doorgaans veel tijd en moeite van de servicemonteur, die zijn werkuren het liefst zo efficiënt mogelijk besteedt. Met name in het correctieve onderhoudssegment - waar de vraag van de markt onvoorspelbaar is - is optimalisatie van groot belang om logistieke kosten te drukken en monteurs zo slim mogelijk in te zetten. Hoe kunnen voorraadniveaus zo laag mogelijk worden gehouden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en responsetijd van de service?

Voor het optimaliseren van voorraadniveaus zijn goede analyses essentieel; niet alleen om inzicht te krijgen in kosten, maar ook om het risico op incourant materiaal te verlagen. Een Pareto-analyse waarbij artikelen op basis van verbruik en waarde worden gecategoriseerd, is een goed hulpmiddel om te bepalen welke artikelen in welke hoeveelheden op voorraad moeten liggen. Ook locatie speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Steeds meer bedrijven kijken dan ook naar mogelijkheden van centralisatie van hun servicemagazijnen. Door centralisatie worden de beheerslasten lager, krijgt men een hogere benuttingsgraad van magazijnen en kunnen transporten makkelijker worden gebundeld. In combinatie met in-night delivery, waarbij de benodigde materialen ’s nachts bij de servicemonteur in zijn/haar auto worden afgeleverd, kan kwaliteit en efficiëntie van de service worden gewaarborgd.

Onlangs hielp Berenschot een onderneming in de maritieme sector met het verbeteren van de logistieke performance. Onder andere het hoge aandeel van voorraadkosten in de logistieke operatie leidde tot niet-concurrerende kosten per order. Door centralisatie van voorraad- en transportbeheer, samen met invoering van in-night delivery is het logistieke proces goedkoper én slimmer ingericht. Op deze manier blijven responsetijd en kwaliteit gegarandeerd en kan de servicemonteur efficiënter aan de slag.