Agile organiseren en zelforganisatie


De omgeving van veel organisaties wordt steeds dynamischer. Hierbij is het vaak onzeker welke kant ontwikkelingen zich heen bewegen. Technologische ontwikkelingen, de energietransitie, personeelstekorten en snel wisselende maatschappelijke sentimenten zijn slechts een paar bronnen van deze dynamiek. Dit vraagt organisaties die wendbaar zijn om zich snel aan de veranderende omgeving aan te kunnen passen. Twee belangrijke ontwikkelingen hierin zijn agile organiseren en zelforganisatie.

Wat is agile organiseren?

Agile organiseren helpt u kansen te creëren door effectiever in te spelen op de vele veranderingen in uw omgeving, op het juiste moment en op de juiste manier. Dit vergt een organisatie die een scherpe koers kiest, de relevante veranderingen op tijd signaleert en een passend antwoord ontwikkelt en implementeert. Voor een dergelijke organisatie bestaat geen blauwdruk, al kan die indruk wel ontstaan door de vele verhalen over ‘agile transformaties’. Onze visie is dat voor elke organisatie een eigen agile manier van werken en organiseren ontworpen moet worden. Inspirerende voorbeelden en bestaande raamwerken kunnen hieraan uiteraard een waardevolle bijdrage leveren, net als inzichten uit de wetenschap. Onze adviseurs combineren al die bronnen tot ontwerptrajecten die maatwerk bieden voor onze klanten.

Zelforganisatie

Een van de meest concrete vormen van agile organiseren is zelforganisatie: het werken in autonome, zelforganiserende of zelfsturende teams. Zo blijkt zelforganisatie te resulteren in hogere klanttevredenheid, meer betrokkenheid van medewerkers, lager ziekteverzuim en hogere productiviteit. Tegelijkertijd worstelen veel organisaties met het goed werkend krijgen van zelforganiserende teams en zijn ze op zoek naar een goede balans tussen vrijheid en sturing. Berenschot kan u helpen om zowel uw zelforganiserende teams beter te laten presteren, als ook op organisatieniveau te kijken wat nodig is om dit succesvol te maken en de juiste balans te vinden.

Hoe gaat u agile organiseren?

Berenschot ondersteunt u bij het invoeren of verder doorvoeren van agile organiseren. Hierbij hanteren we een integrale aanpak die aansluit bij de specifieke context van uw organisatie. Samen met u gaan we op zoek naar het best passende model voor uw organisatie. Daarbij kijken we niet alleen naar hoe zelforganisatie of scrum in een team te implementeren is, maar vooral ook naar de benodigde aanpassing in het ontwerp van de organisatie als geheel en in de (HR-)systemen.

Meer weten over agile organiseren?

Wilt u meer weten over agile organiseren? Of benieuwd wat agile werken voor uw organisatie kan betekenen? Doe de agility scan hieronder of lees meer over onze diensten. Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs.

Doe de Agile scan!

Bent u benieuwd naar hoe agile uw organisatie ingericht is? En wilt u weten op welke onderwerpen u nog kan verbeteren? Doe dan onze Agile scan! In drie minuten krijgt u inzicht in hoe uw organisatie nog kan groeien op dit gebied. Klik op de afbeelding om de scan te starten.

Agile scan - Hoe agile is uw organisatie?

Uitgelicht


Webinar: Een aanpak voor zelfsturing en agile organiseren