Agile organiseren en zelforganisatie


Vrijwel elke organisatie zoekt een antwoord op de toenemende onzekerheid van de omgeving waarin ze opereert. Technologische ontwikkelingen, de energietransitie, personeelstekorten en snel wisselende maatschappelijke sentimenten zijn slechts een paar bronnen van deze turbulentie. Agile organiseren helpt u effectiever in te spelen op de veranderingen in uw omgeving en zodoende de wensen van uw klanten meer centraal te stellen.

Een van de meest concrete vormen van agile organiseren is zelforganisatie: het werken in autonome, zelforganiserende teams. Zo blijkt zelforganisatie bijvoorbeeld te resulteren in hogere klanttevredenheid, meer betrokkenheid van medewerkers, lager ziekteverzuim en hogere productiviteit.

Hoe gaat u agile organiseren?

Berenschot ondersteunt u bij het invoeren of verder doorvoeren van agile organiseren. Hierbij hanteren we een integrale aanpak die aansluit bij de specifieke context van uw organisatie. Samen met u gaan we op zoek naar het best passende model voor uw organisatie. Daarbij kijken we niet alleen naar hoe zelforganisatie of scrum in een team te implementeren is, maar vooral ook naar de benodigde aanpassing in het ontwerp van de organisatie als geheel en in de (HR-)systemen.

Verder leert de ervaring dat de invoering van agile organiseren en zelforganiserende teams een stevige begeleiding van medewerkers en leidinggevenden vraagt. Ook dat heeft een prominente plek in onze aanpak. Benieuwd naar de voordelen van agile organiseren voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Doe de Agility scan!

Bent u benieuwd naar hoe agile uw organisatie ingericht is? En wilt u weten op welke onderwerpen u nog kan verbeteren? Doe dan onze Agility scan! In 3 minuten krijgt u inzicht in hoe uw organisatie nog kan groeien op dit gebied. Klik op de knop om de scan te starten.

Agility scan 1