Wie zijn uw samenwerkingspartners in de regio?
Decentrale overheden gebruiken de regionale energiestrategie om tot regionale afstemming en strategievorming te komen. In de ontwikkeling van zo’n regionale energiestrategie ontstaan de volgende cruciale samenwerkingsverbanden:
Wie neemt in uw regio het voortouw en de verantwoordelijkheid in het opstellen van de regionale energiestrategie? En hoe gaat u daar verstandig mee om? Welke partners (in welke verhoudingen) met elkaar samen moeten werken, is niet alleen een kwestie van het eens zijn over de inhoudelijke agenda. Samenwerking rond publieke taken eist altijd ook een governance en dikwijls ook een juridische vorm. Deze samenwerkingsvorm bepaalt de onderlinge verhoudingen.
Grip op samenwerking
Berenschot helpt om dergelijke samenwerkingsvormen te ontwikkelen en met formele en ook informele afspraken grip te houden op de samenwerking. Daarbij ondersteunen we u bij het opstellen van een procesontwerp van de samenwerking of verzorgen we workshops om de grip op partijen te vergroten of een (regionale) community of practice vorm te geven. Desgewenst kunnen we ook een onafhankelijke procesbegeleider/kwartiermaker leveren. Neem voor meer informatie contact op met Bram Brouwer of Roeland Stolk. Zij vertellen u er graag meer over.
Om tot een werkende strategie te komen en de uitvoering te starten, zijn decentrale overheden afhankelijk van onder meer netwerkbeheerders, provincie, andere overheden (Rijksgebouwendienst, RWS), regionaal bedrijfsleven, milieu- en natuurorganisaties, en natuurlijk inwoners. Voor het organiseren van betrokkenheid en een maximale bijdrage van deze partijen moet het juiste vraagstuk op de juiste schaal worden opgepakt. Immers, Jan de Boer uit straat x in dorp y vragen naar de energiestrategie op interprovinciaal niveau is weinig zinvol. Grote bedrijven betrekken bij de beste wijze van verduurzaming van de woning van Jan de Boer is ook niet het juiste gesprek. Het verdelen van topics en spelers over schaalniveaus vraagt het doorgronden van het gehele vraagstuk van energietransitie en het kunnen ‘verdelen’ van de vraagstukken over schalen. De gemeente is bij uitstek de partij om het vraagstuk van de energiestrategie op de juiste wijze op te knippen.
Ruimte en kadering
Dit vraagt een open houding ten aanzien van te kiezen richtingen en oplossingen en een politiek-bestuurlijk proces waarin bewust ruimte gelaten wordt voor de inbreng van diverse partners. Want niets is zo frustrerend en funest voor goede samenwerking als schijnparticipatie. Uiteraard niet zonder kadering vooraf: raden en colleges geven het speelveld aan. Maar zij zullen ook moeten accepteren dat het participatieve proces ideeën en richtingen oplevert die niet noodzakelijkerwijs hun eerste voorkeur hebben. Toch zullen ze daarmee aan de slag moeten.
Actuele ideeën en inzichten
Berenschot heeft ruime ervaring met het vormgeven van participatieve trajecten en kan ook uw gemeente hierin ondersteunen. Meer weten? Neem dan contact op met Bram Brouwer of Frederik van Dalfsen. Zij vertellen u graag meer voor onze meest actuele ideeën en inzichten.
In het Nationale Programma Regionale Energiestrategieën staat omschreven onder welke voorwaarden de regionale energiestrategieën ontwikkeld gaan worden en hoe de samenwerking tussen regio’s, koepels (IPO, VNG, UvW) en ministeries eruitziet. Deze samenwerking betreft ook het invullen van de randvoorwaarden (procesgelden, investeringsmiddelen, RO-instrumentarium, aan te passen juridische kaders, in te zetten kennis en instrumenten) voor het ontwikkelen en uitvoeren van de regionale energiestrategieën en uit te voeren.
Ondersteuning voor uw regio
Berenschot ondersteunt een aantal koepels bij het formuleren van de randvoorwaarden. Ook hebben we diverse positioneringstrajecten uitgevoerd voor regio’s (Drenthe, Zeeland, Limburg) en leveren we de kwartiermaker voor het Nationale Programma Regionale Energiestrategieën. Uiteraard kunnen we ook uw regio van dienst zijn. Neem contact op met Bram Brouwer of Philip van Veller. Zij vertellen u er graag meer over.