Workshop grip op regionale samenwerking


Nu een steeds groter deel van de gemeentelijke begroting naar regionale samenwerkingsverbanden gaat, ervaart de gemeenteraad steeds minder grip. Hebt u ook het gevoel dat u uw democratische verantwoordelijkheid onvoldoende kunt invullen bij regionale samenwerking? En bent u op zoek naar mogelijkheden om uw grip te versterken? De workshop ‘Grip op regionale samenwerking’ geeft antwoord op precies deze vragen.

Praktische workshop

Wij organiseren voor uw gemeenteraad de workshop Grip op regionale samenwerking. Hiertoe zetten we samen met u de volgende stappen:

  1. Bespreken mogelijkheden. Op basis van best practices onderzoeken we hoe u uw grip op regionale samenwerking kunt vergroten. Ook bespreken we wat past bij de context van de gemeente.
  2. Verdiepen uitkomsten met documentatie en gesprek met griffier en burgemeester. We bespreken de uitkomsten en leggen deze langs de mogelijkheden van de gemeente.
  3. Ontwikkelen conceptagenda. Op basis van het gesprek in de raad ontwikkelen we een conceptagenda. Deze agenda wordt aangeboden aan de raad ter verdere politieke discussie en besluitvorming.

Concrete resultaten

Concreet resultaat workshop ‘Grip op regionale samenwerking’: u komt tot een heldere agenda over wat u als raad wilt. Daarnaast weet u hoe u deze agenda kunt implementeren in de (systemen van) uw organisatie.

Betrokken adviseurs

Roeland Stolk (Berenschot) is bestuurskundige en politicoloog, en gespecialiseerd in de procesvoering rondom complexe samenwerkingen. Hij schreef samen met Rob de Greef het boek Grip op regionale samenwerking (2015) en is coauteur van het Berenschot Arrangementmodel.

Rob de Greef (partner Proof-adviseurs) is gespecialiseerd in bestuurlijk organisatierecht, in het bijzonder de Wet gemeenschappelijke regelingen en daarbij behorende governance-aspecten. Hij was eerder auteur van de handreiking Intergemeentelijke samenwerking toegepast voor het ministerie van BZK en de VNG.

Meer weten?

Is uw interesse gewekt en wilt u als raad uw grip op regionale samenwerking vergroten? Neem dan contact op met Roeland Stolk. Wilt u deze workshop individueel volgen? Volg dan de masterclass 'Grip op regionale samenwerking' via de Berenschot Academy.