Coördinatie IPSR - International | Berenschot cases

Coördinatie Integrated Photonics Systems Roadmap - International

Case
Coördinatie Integrated Photonics Systems Roadmap - International

Deel deze case

Datum

19 september 2019

Opdrachtgever

PhotonDelta, AIM Photonics e.a.

De EU heeft geïntegreerde fotonica aangemerkt als sleuteltechnologie voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken door toepassing in medische apparaten, communicatietechnologie, automotive, lucht- en ruimtevaart, agrofood, quantumtechnologie en het (industriële) Internet of Things.

Integrated Photonics Systems Roadmap - International

Geïntegreerde fotonica zorgt voor energiebesparing in datacentra, breedbandcommunicatieverbindingen en een groot aantal analysetechnieken. Berenschot ondersteunt dergelijke ecosystemen door middel van de Berenschot Cluster Innovatie Cirkel. Eén van de activiteiten binnen deze cirkel is het uitstippelen van een roadmap.

Verbeteren en stroomlijnen

Op dit moment werken verschillende clusters over de hele wereld aan de ontwikkeling van deze technologie, maar hun activiteiten zijn nog beperkt op elkaar afgestemd. Om de ontwikkeling en vermarkting te bevorderen, is daarom in 2017 gestart met het opstellen van een World Roadmap of Integrated Photonics. In opdracht van het Nederlandse ecosysteem PhotonDelta, het Amerikaanse AIM Photonics en andere internationale stakeholders heeft Berenschot (Erik Teunissen, Peter van Arkel en John Eisses) vorig jaar de Amerikaanse roadmap samengevoegd met die van PhotonDelta en wordt nu gezamenlijk gewerkt aan verdere verbetering en stroomlijning. In deze Integrated Photonics Systems Roadmap - International (IPSR-I) worden onder meer de technische uitdagingen voor de komende twintig jaar bepaald.

Internationale ondersteuning

Om de roadmap tot stand te brengen, organiseert Berenschot jaarlijks workshops in Europa, Boston en Silicon Valley (VS), en Azië (Japan, China). Consultant Peter van Arkel belegt daarnaast wekelijks teleconferenties waarbij momenteel in totaal zo’n 300 deelnemers zijn betrokken, in 20 teams uit 22 landen. “Berenschot is reeds zestien jaar actief in geïntegreerde fotonica en we zijn gevraagd voor deze klus vanwege onze goede reputatie bij de stakeholders. Dit betreft zowel de technologische kennis, het begeleiden van complexe processen en het bijeenbrengen van grote groepen met diverse belangen”, aldus Van Arkel, die samen met collega’s aan de roadmap werkt en tevens alle internationale events organiseert en bezoekt om werkgroepleiders te ondersteunen.

Self-propelling organisatie

Momenteel wordt de samenvattende IPSR-I geschreven voor het roadmapdocument van ruim 500 pagina’s. “Van daaruit zijn we in staat nieuwe R&D-projecten op te starten in Nederland en Europa met samenwerkingsclusters of voor individuele bedrijven”, zegt Van Arkel. “Na drie tot vijf jaar moet de gehele roadmap voornamelijk gefinancierd worden door het bedrijfsleven en moet er een self-propelling organisatie zijn gevormd.”

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?