Organisatiebesturing: ... tzetten en koers houden


Auteur(s): Steven ten Have, Wouter ten Have en A.P.M. Bour
Uitgave: Utrecht: Berenschot Fundatie i.s.m. Reed Business, 1998
Uitgavedatum: 1 januari 1998
ISBN: 9789061559108
Bestelling: Deze publicatie is niet meer leverbaar door Berenschot.

Beschrijving

Iedere manager weet waar het echt om gaat: niet het geweldige idee, maar de kwaliteit van de uitvoering. Organisatiebesturing draait om koers uitzetten en koers houden, willen en doen, strategie en prestatie-indicatoren.


Het EFQM-model en de balanced scorecard zijn inmiddels gewaardeerde partners van managers die hun organisatie en besturing willen verbeteren. Maar er is meer. Aan de hand van onderzoek bij bedrijven als Ericsson, Oce, ABB, Nokia, Volvo, Bosch en SGS-Thomson laten de auteurs zien dat management vooral een kwestie is van balans creëren en balans verstoren. De managers van de genoemde bedrijven hebben effect omdat zij de paradoxen die de managementpraktijk met zich meebrengt doorbreken. Zij doen dat met ingrepen die even eenvoudig als doeltreffend blijken: koers bepalen, vertalen, coördineren en leren.


In dit boek worden de onderzoeksresultaten vertaald in een implementatieaanpak. Daarnaast zijn de bevindingen vertaald in een vragenlijst waarmee bepaald kan worden wat de kwaliteit van de eigen organisatiebesturing is en welke ingrepen kunnen worden gebruikt om de organisatie en managementstijl te verbeteren.


Organisatiebesturing koers uitzetten en koers houden