Het beleidsplan cultuurinstelling | Berenschot nieuws

Adviezen Raad voor Cultuur en steun Berenschot voor nieuwe Basisinfrastructuur

Nieuws
Adviezen Raad voor Cultuur en steun Berenschot voor nieuwe Basisinfrastructuur

Deel dit nieuwsartikel

Datum

14 mei 2020

Leestijd

1 minuut

Terwijl de meeste culturele instellingen hun best doen om de coronacrisis te overleven en zich zorgen maken over het komende seizoen, richt de Raad voor Cultuur zich op de instellingsadviezen voor de nieuwe cultuurnotaperiode 2021-2024.

Op 4 juni maakt de raad zijn adviezen bekend over de plannen die zijn ingediend door instellingen die een plek in de Basisinfrastructuur wensen. Mocht een instelling een negatief advies krijgen, dan kan het cultuurteam van Berenschot de instelling ondersteunen bij het herzien van het beleidsplan.

Op Prinsjesdag legt de minister van OCW officieel pas vast hoe subsidies worden verdeeld, maar zij volgt in principe de adviezen van de Raad voor Cultuur. Daar zijn vier smaken in: naast een definitief ‘ja’ of ‘nee’, waarmee een instelling weet waar zij aan toe is, zijn er ook ‘ja, mits’ en ‘nee, tenzij’. In praktijk betekent ‘ja, mits’ dat een instelling een aanvulling of specificatie moet opleveren, maar verder wel verzekerd is van een plek in de Basisinfrastructuur. Een instelling die ‘nee, tenzij’ als advies krijgt, zal echter ruim voor Prinsjesdag een nieuw Activiteitenplan moeten opleveren dat wel aan de kaders en verwachtingen voldoet.

Het uitkomen van het advies van de Raad voor Cultuur is een spannend moment, ook voor Berenschot. Bovendien brengen veel grote steden dezer dagen de plannen voor de beleidsperiode 2021-2024 naar buiten. Wij hebben diverse instellingen ondersteund bij het opstellen van meerjarenbeleidsplannen en activiteitenplannen voor het Rijk en voor grote steden. Daarnaast volgen wij het landelijk cultuurbeleid altijd scherp en hebben we twee jaar geleden de Raad voor Cultuur zelf geëvalueerd. Met onze ervaring kunnen wij instellingen die op korte termijn hun plannen moeten herzien en herschrijven goed ondersteunen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Boekmanstichting. Vier jaar geleden kreeg deze stichting een ‘nee, tenzij’ als advies. Samen met de directeur, de Raad van Toezicht, medewerkers en stakeholders hebben wij vervolgens een scherp en vernieuwend plan opgeleverd. De Boekmanstichting heeft met dat herziene plan en de prestaties in de afgelopen jaren een stevigere plek in de Basisinfrastructuur en een hoger budget voor de komende jaren verdiend.

Wilt u met ons in gesprek over het herzien en herschrijven van uw beleidsplan? Neem dan contact op met Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst & Cultuur, via b.vinkenburg@berenschot.nl

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief