Ontwerp Organisatiestructuur RVO | Berenschot cases

Ontwerp Organisatiestructuur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Case
Ontwerp Organisatiestructuur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Deel deze case

Datum

26 januari 2015

Opdrachtgever

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De fusie tussen Agentschap NL en Dienst Regelingen leidde tot de vraag om een nieuwe organisatiestructuur te ontwerpen. Daarbij was de behoefte aan meer samenwerking tussen de divisies van Agentschap NL om meer efficiëntie en innovatie te realiseren. Berenschot heeft vanaf het begin de directies begeleid in het herontwerp en het fusieproces. Vervolgens hebben we ook bijgedragen aan de realisatie van de nieuwe gefuseerde organisatie per 1 januari 2014.

Nieuw organisatiemodel en Plan van aanpak

We hebben de directies van Agentschap NL en Dienst Regelingen inhoudelijk en procesmatig begeleid bij de totstandkoming van een nieuw gezamenlijk organisatiemodel en een plan van aanpak voor de fusie. Hiervoor hebben we ontwikkelgroepen met medewerkers uit beide organisaties begeleid. We hebben het nieuwe organisatiemodel met de directie ontworpen, en een plan van aanpak opgesteld voor een gefaseerde integratie. Het nieuwe organisatiemodel leidde tot meer synergie tussen beide organisaties, dan van te voren verwacht. Het nieuwe structuur betreft een meer procesgerichte organisatiestructuur met meervoudige sturing. Dit leidde tot een kanteling van de organisatie van Agentschap NL. Dit was nodig voor meer inhoudelijke samenwerking tussen de divisies en meer efficiëntie in de uitvoering. Daarbij hebben we een stip op de horizon ontwikkeld dat leidde tot perspectief, ondanks dat de organisatie een fase inging van grote bezuinigingen. Het plan van aanpak had groot draagvlak binnen beide organisaties, waardoor het fusieproces met energie van start is gegaan.

Vervolgens hebben we het management begeleid in het verder invullen van het organisatiemodel. We hebben geadviseerd over de topstructuur, de inrichting van de nieuwe directies en de samenwerking met de opdrachtgevende ministeries. Daarnaast hebben we de invoering van de nieuwe manier van werken binnen ketens begeleid.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?