Een goede gezondheid is wat mij betreft de basis van ons welzijn en geluk. De mens staat hierin centraal, maar dat kan alleen als we het stelsel ‘achter de schermen’ optimaal inrichten. Daarbij kunnen we de lat niet hoog genoeg leggen. Bij Berenschot heb ik veel ervaring opgedaan met evaluaties en onderzoeken naar beleid, maar ook opdrachten betreffende strategische en organisatorische vraagstukken voor zorgaanbieders uitgevoerd. In mijn opdrachten heb ik speciale aandacht voor preventie: voorkomen van ziekte is de beste zorg die je kunt bieden. Door mijn brede studieprofiel in gezondheid, psychologie en onderzoeksmethoden ben ik in staat om verschillende perspectieven te combineren en altijd op zoek te gaan naar een interdisciplinaire oplossing. Daarnaast werk ik erg resultaatgericht, ben ik analytisch sterk en kan ik in projecten goed het overzicht bewaren. Dit gebruik ik in adviesopdrachten om efficiënt tot een duidelijk, persoonlijk en goed onderbouwd advies te komen. Kan ik u ook helpen met een vraagstuk in de gezondheidszorg? Ik hoor het graag.
In reactie op de groeiende zorg(uitgaven) door onder andere de vergrijzing en afnemende gezondheid van Nederlanders neemt de aandacht voor preventie toe. Geen overbodige luxe, aangezien we meer ziekten en aandoeningen behandelen en tegelijkertijd gemiddeld ongezonder worden.
Iedereen in de zorg heeft ambities, maakt plannen, voert uit en stelt bij. Daarbij probeert men te leren van eerdere ervaringen en te anticiperen op mogelijke ontwikkelingen. Achteraf bepaalt men in hoeverre het is gelukt om de zorg een stukje beter te maken.
Het aantal jeugdigen dat zorg ontvangt – één op de tien – en ook de daarmee gepaard gaande kosten stijgen sinds de decentralisatie van jeugdhulp naar gemeenten in 2015. De toename is lastig te verklaren en gemeenten lijken weinig grip te hebben op de situatie. Het dashboard van Berenschot stelt gemeenten in staat zich met een referentiegroep te vergelijken en zo hun regie op jeugdhulp te vergroten.
Vandaag, 28 januari 2020, is de dag van het werkplezier in de zorg. Een dag waarop zorgorganisaties in Nederland extra aandacht geven aan het werkplezier van zorgprofessionals.
Hoewel er in Nederlandse gemeentes veel aandacht is voor preventie, blijft een maatschappelijke kosten-batenanalyse en het kwantificeren van de effecten in de praktijk lastig. Hoeveel wordt er precies uitgegeven aan preventie door gemeentes en wat krijgt de maatschappij hiervoor terug?
De krantenkoppen staan er vol van: ‘verpleegkundigen: werkdruk is fors gestegen’ en ‘de ggz zoekt personeel: iemand is beter dan niemand’. Personeelstekorten in de zorg leiden tot situaties als het uitstellen van operaties, lege ziekenhuisbedden en een hoge werkdruk onder het personeel.
“De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”, zei premier Rutte bij de persconferentie op 21 april. De coronacrisis heeft een verandering van waarden teweeggebracht, waarbij de focus is verschoven van individuele vrijheid naar nationale gezondheid. We accepteren overheidsbemoeienis, zelfs als deze leidt tot een beperking van onze eigen beweegruimte.
De huidige coronacrisis gaat gepaard met ingrijpende maatregelen op ons dagelijks leven: gezondheid gaat voor. Daarnaast zien we confronterende cijfers over de invloed van leefstijl op het verloop van corona. Die drukken ons met de neus op al langer bekende feiten over andere ziektebeelden. De les van corona is dat zowel samenleving als overheid meer moet investeren in een gezonde leefstijl.
De provincie Flevoland heeft de ambitie om samen met partners een gezonde, veilige, welvarende en veerkrachtige samenleving te stimuleren in haar werkgebied. Hiervoor heeft zij het programma Krachtige Samenleving opgezet. Om de provincie inzicht te bieden in de stand van zaken – doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? – richten wij de monitoring en evaluatie van het programma in.
De gezondheid van zorgprofessionals staat al jaren onder druk, onder meer vanwege de ervaren werkdruk, onregelmatige roosters en toenemende fysieke werklast. De meest recente cijfers van IZZ laten zien dat in 2019 zowel hun zorggebruik als het verzuim en verloop weer toenamen. En zeker nu in coronatijd zijn zorgprofessionals in de hoogste versnelling aan het werk en is werken in de zorg meer dan ooit topsport.
Berenschot voert voor uiteenlopende organisaties in de zorg evaluaties uit om de impact van een bepaald beleid of project in kaart te brengen. Hiervoor hanteren we een beproefde methode die we graag illustreren aan de hand van twee recente opdrachten.