Onze maatschappij is volop in ontwikkeling: mede door technologisering en digitalisering verandert de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd tekenen zich zowel mondiaal als nationaal soms scherpe maatschappelijke scheidslijnen af. Deze ontwikkelingen brengen vraagstukken met zich mee voor het onderwijs. Hoe zorgen we dat de jongeren van nu goed zijn toegerust voor de maatschappij en arbeidsmarkt van de toekomst? Op welke manier kunnen we maatwerk en extra ondersteuning bieden aan jongeren die dat nodig hebben? Wat betekent dit voor de organisatie van het onderwijs en de samenwerking met overheid en andere sociale partners?
Ik ondersteun onderwijsinstellingen, kinderopvangorganisaties en overheden bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Met ruime ervaring als adviseur in het maatschappelijk domein en een analytische maar ook pragmatische blik, ga ik graag samen met u aan de slag om het onderwijs nog beter te maken. Of het nu gaat om beleidsanalyses, netwerkvorming of strategisch advies – ik help u graag verder!
Steeds meer gemeenten zetten zich actief in voor een inclusieve en toegankelijke samenleving. In het kader van het VN-verdrag Handicap werken zij aan een Lokale Inclusie Agenda, waarin de gemeente vastlegt hoe zij de toegankelijkheid verbeterd. Om gemeenten inzicht te bieden in hoe zij ervoor staan en op welke punten nog extra inzet nodig is, gaf VNG aan Berenschot de opdracht de Monitor VN-verdrag Handicap te ontwikkelen.
De intensieve begeleiding en onderwijstoeleiding van jonge vluchtelingen in de gemeente Leiden heeft een positief effect op hun aansluiting op het Nederlandse onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek dat Berenschot uitvoerde naar project JAS, het aanbod in de Leidse regio voor statushouders tot 30 jaar. Een groot deel van jonge statushouders stroomt succesvol door naar het onderwijs en is na deelname aan de aanpak niet meer afhankelijk van een uitkering.
In 2019 bezocht bijna de helft van jonge Nederlandse kinderen de kinderopvang. Wat weten we over de opvang die deze kinderen krijgen? Hoe ziet het aanbod en gebruik van kinderopvang eruit? Hoe goed is de Nederlandse kinderopvang? En welke kosten zijn ermee gemoeid? In het kennisdossier Kinderopvang in beeld presenteert Berenschot een overzicht van de geschiedenis en stand van zaken van de Nederlandse kinderopvang.
In de publicatie Samenwerking gemeente en onderwijs – lessen uit de lokale praktijk delen acht gemeentebesturen en twaalf onderwijsbesturen hun ervaringen met onderlinge samenwerking en de resultaten die dat oplevert. Op basis van de portretten in deze publicatie en de ervaring van Berenschot met organisatie-en veranderprocessen formuleren de auteurs zes succesfactoren én valkuilen voor een effectieve samenwerkingsstrategie.
Wet- en regelgeving rondom het regelen van zorg in het onderwijs is niet eenduidig. In de praktijk leidt dit tot onduidelijkheid en discussie over de verdeling van verantwoordelijkheden en de financiering. Dit bleek uit het onderzoek dat Berenschot in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) deed.
Gemeenten hebben een belangrijke rol als het gaat om het werken aan een toegankelijke en inclusieve samenleving, zodat ook mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen. Elke gemeente is verplicht hiervoor een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen, gaf de VNG Berenschot de opdracht enkele handreikingen te ontwikkelen.
Sinds 2006 is in de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek (RPE) opgenomen dat ministers verplicht zijn om periodiek het volledige beleid dat ten grondslag ligt aan één of meer beleidsartikelen uit hun begroting te laten doorlichten. De RPE benoemt de vragen die hierbij moeten worden beantwoord. Op verzoek van het Ministerie van OCW hebben wij de beleidsdoorlichting uitgevoerd voor beleidsartikel 4, waaronder al het beleid valt met betrekking tot het mbo en volwasseneneducatie.
Gemeenten hebben een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Ze helpen inwoners die hun taal-, reken- of digitale vaardigheden willen verbeteren met passend aanbod. Maar hoe krijg je als gemeente meer grip op de kwaliteit van dat aanbod? En hoe voer je met de betrokken organisaties het gesprek hierover?
Tijdens de coronapandemie kregen onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo ruimte om, waar nodig, af te wijken van de vigerende wet- en regelgeving om het onderwijs zo goed als mogelijk door te laten gaan. In opdracht van het Ministerie van OCW onderzocht Berenschot wat het effect was van dergelijke maatregelen en afspraken, vastgelegd in servicedocumenten voor mbo en hoger onderwijs. Daarnaast is onderzocht in hoeverre het wenselijk is om dergelijke maatregelen en afspraken ook buiten coronatijd te behouden. Begin juni heeft de minister deze evaluatie aangeboden aan de Tweede Kamer.