Vanuit Berenschot help ik een grote diversiteit aan klanten om ambities waar te maken binnen de domeinen mobiliteit en ruimte. Duurzame bereikbaarheid en een prettige, leefbare stad zijn de thema’s voor de toekomst. Vraagstukken spelen daarbij op verschillende schaalniveaus, zowel bestuurlijk als inhoudelijk. Het geeft mij veel energie om met de diverse spelers in het veld aan de slag te gaan met de vaak complexe uitdagingen, om zo uiteindelijk concrete veranderingen te realiseren.
In mijn aanpak combineer ik een jarenlange publiek-private ervaring in de wereld van mobiliteit, OV en ruimte met een sterke verbeterambitie en een scherpe analytische geest. Als projectleider en adviseur dring ik snel door tot de kern van de opgave, om hier vervolgens strak op te sturen. Daarbij weet ik de energie van teams te richten en te vertalen in goed leesbare en direct toepasbare rapporten en adviezen met impact.
Al bijna 200 jaar verbindt de trein Europa. In die periode is veel bereikt, maar tegelijkertijd wordt de potentie van de trein nog steeds bij lange na niet ten volle benut. Dit ziet ook de Europese Commissie en mede daarom heeft zij 2021 uitgeroepen tot het European Year of Rail.
Het merendeel van de verplaatsingen vindt plaats op lokaal en regionaal schaalniveau. Daarmee spelen gemeenten, regio’s en provincies een grote rol in het realiseren van aantrekkelijke emissievrije mobiliteitsoplossingen voor vandaag en morgen.
Al bijna 200 jaar verbindt de trein Europa. In die periode is veel bereikt, maar tegelijkertijd wordt de potentie van de trein nog steeds bij lange na niet ten volle benut. Dit ziet ook de Europese Commissie en mede daarom heeft zij 2021 uitgeroepen tot het European Year of Rail.
Nederland heeft grote ambities om de internationale treindiensten verder te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) laat daarom een marktverkenning te doen naar de mogelijkheden voor open toegang op de internationale lijnen van en naar Nederland. Deze marktverkenning wordt door Berenschot, in samenwerking met Arcadis en TÜV Rheinland, uitgevoerd.
De coronacrisis zorgt wereldwijd voor hervormingen, ook op het gebied van mobiliteit en verstedelijking. Na de virusuitbraak adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zo veel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Hiervoor is meer ruimte nodig in steden.
Met het oog op een nieuwe concessie voor het hoofdrailnet vanaf 2025 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek laten doen naar de toekomstige marktordeningsopties op het spoor. In opdracht van het ministerie onderzocht Berenschot de mogelijke scenario’s voor het vervoer over de HSL-Zuid.
In 2025 start een nieuwe concessieperiode voor het Nederlandse hoofdrailnet (HRN). In voorbereiding daarop moest de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in de eerste helft van 2020 uitwerken hoe zij de concessie zou willen gunnen en wat er wel en niet onder de gunning valt. Daarbij wil IenW komen tot de beste invulling voor de toenemende binnenlandse reizigersvraag.
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat onderzocht Berenschot de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid rond openbaar vervoer en spoor over de periode 2013-2017. Op veel afzonderlijke onderdelen blijken inmiddels deelresultaten geboekt, wel doet Berenschot enkele aanbevelingen om de meetbaarheid van resultaten te verbeteren. “Om de doelmatigheid goed te kunnen vaststellen, is het belangrijk dat doelen specifieker geformuleerd worden en er meer informatie beschikbaar is”, aldus Ronald van der Mark, onderzoeker bij Berenschot.
Het aantal mensen dat jaarlijks in het verkeer om het leven komt, is nog altijd zorgwekkend. Daarom zet de Rijksoverheid met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 hoog in op een verbeterde verkeersveiligheid. In dit kader heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) tot 2030 in totaal € 500 miljoen beschikbaar gesteld aan de decentrale overheden voor een investeringsimpuls voor het verkeersveiliger maken van provinciale en gemeentelijke wegen. Daar vallen veruit de meeste slachtoffers.
Het openbaar vervoer loopt tegen zijn capaciteitsgrenzen aan en met de Corona-ontwikkelingen groeit de wens naar individuele mobiliteitsoplossingen. MaaS, Mobility as a Service, biedt reizigers de mogelijkheid om via een platform meerdere mobiliteitsdiensten te plannen, boeken en betalen. De reiziger kan kiezen uit een combinatie van vervoersmogelijkheden. MaaS zorgt voor een betere benutting van het mobiliteitssysteem en zorgt voor mobiliteit die aansluit bij de wens van de reiziger.
Het merendeel van de verplaatsingen vindt plaats op lokaal en regionaal schaalniveau. Daarmee spelen gemeenten, regio’s en provincies een grote rol in het realiseren van aantrekkelijke emissievrije mobiliteitsoplossingen voor vandaag en morgen. Vijftien actuele voorbeelden zijn gebundeld in de inspiratiegids Duurzame Mobiliteit, die op 6 februari 2020 werd gepresenteerd tijdens de Kick-off Regionaal Mobiliteitsprogramma. Het voornaamste doel is beleidsmakers en bestuurders te inspireren en de voorwaarden voor succesvolle verandering inzichtelijk te maken.