Ik adviseer organisaties op het gebied van energie(transitie). De snelheid en het succes van de energietransitie is afhankelijk van de samenleving. Iedereen zal moeten participeren om de transitie te laten slagen. Pluriforme inzichten en belangenverstrengelingen maken de energietransitie echter complex. Breed gedragen maatschappelijke oplossingsrichtingen zijn cruciaal om deze complexiteit te ondervangen.
Bij Berenschot stellen we het maatschappelijke belang voorop en geven we advies op diverse maatschappelijke vlakken. De keuze om aan de slag te gaan bij Berenschot was daarom al snel gemaakt.
Met mijn technisch bedrijfskundige achtergrond analyseer ik complexe vraagstukken vanuit meerdere perspectieven, waarbij ik zowel technologische, economische als sociale aspecten in acht neem. Met behulp van (kwantitatieve) analyses beantwoord ik deze vraagstukken wat leidt tot maatschappelijke gedragen oplossingen. In mijn werk streef ik daarom naar maximaal resultaat voor zowel de klant als de maatschappij.
Door de energietransitie en economische groei neemt de vraag en het aanbod van energie toe en verandert de energiemix. Reden voor de gemeente Leeuwarden om samen met Liander en met assistentie van TenneT onder leiding van Berenschot een regioanalyse uit te voeren en zo eventuele knelpunten richting 2030 in kaart te brengen.
Hoge pieken en dalen in energievraag en aanbod zullen leiden tot knelpunten in de energie-infrastructuur in Gelderland. Een flexibele elektriciteitsvraag of uitbreiding van de infrastructuur kan dit tegengaan, blijkt uit onderzoek van Berenschot en Witteveen+Bos samen met Gelderse stakeholders voor provincie Gelderland, Liander, Gasunie en TenneT.
Een succesvolle, haalbare en betaalbare energietransitie in Overijssel vereist een robuust en flexibel energiesysteem. Om de juiste bestuurlijke keuzes te kunnen maken, is inzicht nodig in de ontwikkeling van het energiesysteem op de langere termijn. De resultaten van de systeemstudie van Berenschot en Quintel geven inzicht in vier mogelijke (extreme) toekomstscenario’s voor de provincie Overijssel die passen bij de vier klimaatneutrale energiescenario’s voor Nederland in 2050.
Afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen gestaag gegroeid, zowel op daken als op landbouwgrond; en deze trend zet zich de komende jaren door. Berenschot en Kalavasta hebben een kosten-batenonderzoek uitgevoerd naar welke plaatsing van zonnepanelen de meeste meerwaarde biedt voor de maatschappij.
In opdracht van Gasunie, TenneT en de regionale netbeheerders ontwikkelde Berenschot in samenwerking met Kalavasta vier integrale klimaatneutrale toekomstscenario’s voor het Nederlandse energiesysteem in 2050.
Een bestaande wijk budgetneutraal voorzien van 100% duurzame warmte uit lokale bronnen is in de nabije toekomst mogelijk. Dit blijkt uit een studie van Berenschot in opdracht van Enduris en Zeeuwind. Het onderzoek werd ondersteund door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), als onderdeel van de Topsector Energie.
De OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om de consistentie en kosteneffectiviteit te meten van beleidsinstrumenten in de Nederlandse industrie die zich richten op het verduurzamen van de industrie richting 2050.
Netschaarste is een actueel probleem binnen de energietransitie. Het verkrijgen van een netaansluiting voor teruglevering van energie is in vele regio’s beperkt of niet mogelijk.