Zoals jij als publiek professional weet, leven we in een tijd van grote opgaves. Of het nu gaat om het stikstofdossier, het tegengaan van wateroverlast als gevolg van klimaatverandering of het tekort aan goede woningen; het zijn vraagstukken die over de grenzen van individuele organisaties heen gaan en die stevig conflicterende belangen kennen. Veel overheidsorganisaties zijn op dit soort opgaven niet goed toegerust omdat nog te veel vanuit de eigen taken en verantwoordelijkheden wordt geredeneerd en te weinig vanuit de maatschappelijke opgave.
Als adviseur openbaar bestuur bij Berenschot help ik publieke organisaties met het realiseren van resultaat op dit soort opgaves. Daarbij neem ik concrete ervaring als bestuursadviseur en als programma- en projectmanager binnen de overheid mee. En adviseer ik niet alleen over oplossingen, maar help ik het probleem zélf mee op te lossen door complexe opgaven te vertalen naar concrete doelen, resultaten en activiteiten en daarop voortgang te boeken.
Recente voorbeelden van mijn projecten bij Berenschot zijn bijvoorbeeld:
-Programmatische aanpak Financieringssystematiek 2025 voor het IPO.
-Tijdelijke vervanging secretaris GR Stedendriehoek.
-Procesregie strategische agenda voor de Cleantech Regio (met 8 gemeenten, 2 provincies en een triple helix organisatie).
-Opstellen van een opgavegericht programma Vergunningen, Toezicht en Handhaving voor de provincie Noord-Brabant.
-Opgavegericht inrichten van de afdelingen Veiligheid, Juridische Zaken en Bestuursondersteuning en -advies van de gemeente Nijmegen (±180 medewerkers).
Heeft u een vraagstuk op dit vlak? Ik help u graag!
Inhoudelijk competent zijn is een belangrijk selectiecriterium voor ambtenaren, bijvoorbeeld op een beleidsterrein als integratie. Als de vraag dan luidt wel of geen azc in een gemeente, kan een ambtenaar vanuit zijn professie een heel goed stuk schrijven. Als hij zich echter niet bezighoudt met het politieke schaakspel, kunnen zijn voorstellen zomaar sneuvelen. Kortom, wil een ambtenaar effectief zijn, dan is een politiek-bestuurlijke antenne onmisbaar.
Momenteel wordt er nog druk geformeerd in Nederlandse gemeenten. Zodra dit leidt tot een politiek akkoord tussen partijen, begint het werk pas echt. Want hoe vertaal je dit akkoord naar een college(werk)programma of bestuursprogramma, zodat de politiek resultaat kan halen? Een opgavegericht bestuursprogramma helpt organisatie, bestuur, politiek én burgers bij deze uitdaging!