Het meest motiverende in mijn werk bij Berenschot, is het helpen van mensen. Helpen bij het aanbrengen van structuur in complexe vraagstukken, helpen bij het scherp krijgen van doelstellingen, helpen bij het ontdekken van de kern van een probleem (‘de vraag achter de vraag’). En vervolgens van daaruit helpen bij het toewerken naar pragmatische oplossingen.
Mijn overtuiging is dat het toewerken naar een goede oplossing voor een probleem of vraagstuk een stuk eenvoudiger wordt als je scherp voor de geest hebt wat je bestaansrecht en missie is, wat je doelstellingen zijn en wat de kern van het beschouwde vraagstuk/probleem is. Als die vraagstukken op één of andere manier een link hebben met ‘de energietransitie’, dan ben ik zeer gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Daarbij bouw ik voort op ~15 jaar ervaring in de energiemarkt die ik heb opgedaan bij Alliander, The Boston Consulting Group en bij ECN (nu onderdeel van TNO).
Tot slot: plezier in samenwerken is voor mij essentieel. Mijn motivatie voor het helpen van mensen heeft een inhoudelijke kant, maar is minstens zo sterk gedreven door de goede gezamenlijke relatie die kan ontstaan. Op basis van humor, verbinding, gevoel voor politieke speelveld en vooral ook oprechte persoonlijke interesse.
Ondanks deze bijzondere tijden verliest de energietransitie geenszins aan vaart, integendeel. Voor Berenschot betekent dit hard aan de slag met interessante projecten. Die leverden 10 nieuwe inzichten op die wij graag met u delen.
Hoe kansrijk is Energy-as-a-Service als business model in de Nederlandse B2C-markt? Betalen we over een paar jaar voor een warm huis, in plaats van voor een kWh, m3 en/of GJ?
In het kader van het verduurzamen van woningen is ‘van het gas los’ inmiddels een veelgehoord adagium. Om huiseigenaren een beter idee te geven van wat de energietransitie voor hen betekent, vroeg Vereniging Eigen Huis aan Berenschot de kosten te berekenen voor het aardgasvrij maken van een woning. Uitgaande van het volledig elektrificeren van de warmtevraag in de woning, komt dit neer op ruim € 20.000 per woning.
Hergebruik van restwarmte van datacenters is beperkt mogelijk in Hollands Kroon. Er lijken kansen voor de glastuinbouw. Maar een relatief lage prijs voor aardgas maakt een businesscase nu erg lastig. Dat blijkt uit onderzoek dat wij onlangs hebben afgerond. De mogelijkheden voor het verwarmen van woonhuizen met restwarmte lijken niet realistisch.