Ik zie de wereld om mij heen veranderen. Onze samenleving wordt beïnvloed door grote ontwikkelingen als klimaatverandering, digitalisering, internationalisering, integratie van nieuwkomers, decentralisatie en vergrijzing. Deze ontwikkelingen vragen om verandering in het Nederlandse openbaar bestuur. We hebben nieuwe vormen van denken, handelen en organiseren nodig, die traditionele domeinen en (gemeente-, provincie- en lands)grenzen overschrijden en uitgaan van samenwerking. De uitdagingen die dit met zich meebrengt fascineren mij als bestuurskundige en met veel plezier werk ik dan ook aan deze thematiek. Mijn focus ligt hierbij op samenwerkings- en sturingsvraagstukken in het openbaar bestuur.
Tijdens mijn studie Bestuurskunde leerde ik omgaan met de politiek-bestuurlijke context waarin veel van mijn werk zich afspeelt. In mijn onderzoeksmaster leerde ik om wetenschap, theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Deze ervaringen maken dat ik in mijn aanpak nieuwsgierig, analytisch en resultaatgericht ben.
Welkom bij Bestuurspraat! In deze podcast nemen we u mee in de wondere wereld van het openbaar bestuur. In gesprek met collega’s, bestuurders en hoogleraren gaan Marte Oost en Mirthe de Kok net wat verder dan het nieuws.
Nederland is een lappendeken van landschappen, dorpen, stadjes, steden en agglomeraties. Van bovenaf gezien is daarbij zelden sprake van ‘logische’ gemeentegrenzen. Waar sommige gemeenten bestaan uit één grote stad, tellen andere een (groot) aantal kleinere kernen en bestaan weer andere uit een grote stad met enkele kleinere kernen daaromheen. Sommige stedelijke gemeenten spelen een centrale rol ten opzichte van het grotere gebied: voorzieningen zijn vaak in de stad, maar bedienen ook inwoners uit omliggende gemeenten. Op deze manier vervullen steden soms functies die gemeentegrenzen overschrijden.