Als bedrijfskundige en sociaal psycholoog ben ik nieuwsgierig naar de invloed van gedrag van individuen op organisaties en andersom. Want of het nu gaat om het verhogen van klanttevredenheid, kwaliteit of winst; het zijn mensen die succes bepalen.
Vanuit mijn ervaring als operationeel leidinggevende weet ik wat er nodig is om verbetering te realiseren. Zo heb ik samen met verschillende teams productie betrouwbaar gemaakt, capaciteitsmanagement laten werken op de werkvloer, de doorlooptijd gehalveerd van 120 naar 60 dagen, administratieve werkvoorraden in een jaar tijd met 60% teruggebracht en het facturatieproces versneld van 21 naar 6 dagen.
Deze ervaring zet ik nu in als adviseur bij Berenschot. Ik help onze klanten bij:
En door doelgericht, analytisch sterk en vanuit verbinding te werken probeer ik de klant zo goed mogelijk te helpen.
Terugkijkend op 2019 kunnen we constateren dat bedrijven langzaam de tijd kregen om verder vooruit te kijken en bestaande problemen op te lossen.
Om succesvol op deze ontwikkelingen te anticiperen is inzicht nodig in de toegevoegde klantwaarde en productiviteit van de organisatie. Een tijdstudie biedt dit inzicht. En met dit inzicht is verbetering binnen handbereik.
Onze klant is een professionele technisch dienstverlener met meer dan 1.000 medewerkers en vestigingen in heel Nederland, die zich richt op het ontwerpen, installeren en onderhouden van alle typen gebouwgebonden installaties in de utiliteitsbouw. Hiertoe behoren bijvoorbeeld klimaat-, brandmeld- en elektrische installaties. Bij klanten van het bedrijf ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over het nakomen van contractafspraken: welke werkzaamheden heeft het bedrijf nu precies uitgevoerd?
Een presentatie van Joost Krebbekx, adviseur bij Berenschot en tevens programmamanager van het Innovatiecluster Drachten, bij Machine Constructies Marknesse (MCM) inspireerde vertegenwoordigers van MCM, Geesinknorba, Suplacon en Polder Staal tot het organiseren van een bredere bijeenkomst voor acht bedrijven. Samen met Van Hees Machinery, TCM en GB Steel Group – de verbindende factor is staalproductie – gaven zij Berenschot de opdracht een plan te schrijven voor de oprichting van een innovatiecluster voor de maakindustrie in de oudste polder van Nederland. Aanleiding voor deze vraag was de krappe arbeidsmarkt en de transitie richting industrie 4.0.
De uitvoeringsorganisatie van een groot waterbedrijf die verantwoordelijk is voor de distributie, oftewel het leidingennetwerk in de grond, vroeg Berenschot om ondersteuning bij het identificeren en implementeren van productiviteitsverbeteringen van de uitvoerende afdelingen. Dit was onder meer ingegeven door de uitdaging om te voldoen aan de groeiende productievraag en druk op efficiency, terwijl er een tekort is aan technisch personeel. Hoe kunnen we meer werk doen met hetzelfde aantal mensen?
Een van de grote waterbedrijven in Nederland had zijn strategie herijkt en vertaald in een nieuw businessplan. Een wendbare organisatie is hierbij een belangrijk thema, wat vraagt om duidelijke keuzes rond make/buy. Omdat eenduidig beleid op het gebied van uitbesteding in het verleden ontbrak, werden keuzes zelfstandig gemaakt.
De installatiewereld staat aan de vooravond van grote veranderingen. Onderhoud en beheer worden steeds belangrijker, temeer omdat gebouwen steeds complexer worden. Bovendien is de verwachting dat opdrachtgevers straks niet meer betalen voor de installatie op zich, maar voor tien jaar comfortabel wonen of werken. Hierdoor kunnen installatiebedrijven steeds minder op basis van uurtje-factuurtje werken en ontstaan andere verdienmodellen, zoals prestatie- en leasecontracten. Een installateur moet dan ook transformeren van een generalist die alles kan naar iemand die proactief samenwerkt, ontzorgt en inspeelt op de behoeftes van de klant.
Het vervoersbedrijf in kwestie heeft zichzelf ten doel gesteld om een toekomstige concessie te verkrijgen. Om de kans hierop te vergroten, is Berenschot gevraagd een marktconformiteitsonderzoek uit te voeren.