Bent u leidinggevende in de zorg en wilt u uw medewerkers zo ondersteunen dat zij hun werk met plezier kunnen en willen blijven uitvoeren? Mijn doel is om zorgorganisaties te ondersteunen om dit resultaat te bereiken. Als twaalf jaar help ik organisaties in de zorg om onderbouwd en gedragen hun bedrijfsvoering (blijvend) te verbeteren. Denk hierbij aan het helpen van teams om meer tijd te hebben voor hun cliënten en het vergroten van het werkplezier van medewerkers door hun administratieve tijdsbesteding te verlagen en de ondersteuning door te verbeteren.
Ik ben kwaliteit gedreven, ondernemend, goed met cijfers en constructief kritisch. In mijn werk streef ik naar een samenwerking met collega's en opdrachtgevers waarin sprake is van een goede balans tussen resultaat en humor. Uitgangspunt hierbij is: houd het eenvoudig en doe het goed! Met de focus op tevreden cliënten, bevlogen medewerkers en financieel gezonde bedrijfsvoering.
De meerjarenstrategie lag er al, samen met de bestuursagenda voor de komende jaren. Wat ontbrak, was een visie op hoe je de ondersteunende diensten slim en anders kunt organiseren. Meer digitaal. Beter voorbereid op de toekomst. Berenschot hielp zorgorganisatie KwadrantGroep bij het maken van die toekomstvisie én bij de uitwerking daarvan.
De gehandicaptenzorg is volop in beweging. Om de kwaliteit van zorg betaalbaar te houden, timmert Abrona flink aan de weg. In dit kader zijn zij met een in 2020 uitgekomen strategisch plan ‘Abrona Goed en Gezond’ voortvarend aan de slag gegaan met de uitwerking van projecten op acht thema’s. De uitvoering hiervan stokte, mede door de coronasituatie. Om dit weer op de rit te krijgen en nogmaals greep te hebben op een eenduidige uitvoering vroeg Abrona Berenschot hen hierin te ondersteunen.
Doet u ook mee aan de Benchmark Care 2023 voor VVT, GGZ en GHZ-aanbieders? Met deze benchmark krijgt u inzicht in uw huidige bedrijfsvoering en onderbouwd advies over het verbeterpotentieel. Daarbij vergelijken wij uw organisatie met soortgelijke zorgaanbieders (VVT, GHZ, GGZ). Aanmelden kan tot en met vrijdag 7 april a.s.!
Als werkgever onderscheidt Aveleijn zich steevast positief op indicatoren als ziekteverzuim, verloop en medewerkerstevredenheid in de Benchmark Care. Wat is het geheim? Hoe weet Aveleijn de circa 2.200 medewerkers, 200 stagiaires en 800 vrijwilligers te boeien en te binden? Carla Grummel, Manager HR, geeft een kijkje achter de schermen.
In reactie op de groeiende zorg(uitgaven) door onder andere de vergrijzing en afnemende gezondheid van Nederlanders neemt de aandacht voor preventie toe. Geen overbodige luxe, aangezien we meer ziekten en aandoeningen behandelen en tegelijkertijd gemiddeld ongezonder worden.
Administratieve belasting in de zorg gaat ten koste van tijd voor cliënten, leidt tot minder werkplezier en een toenemende verloopintentie. Dit draagt bovendien niet bij aan het sluitend krijgen van de zorgexploitatie, die bij veel organisaties onder druk staat. Hoe kan Robotic Process Automation hierbij helpen?
Veel zorgorganisaties compenseerden de afgelopen jaren een tekort op hun zorgexploitatie met een positief resultaat op de vastgoedexploitatie. De tijd dat een negatieve zorgexploitatie oogluikend kan worden toegestaan, is echt(er) voorbij. Zeker nu de kosten voor huisvesting stijgen en de normatieve huisvestingscomponent (NHC) in het tarief daalt. GHZ-organisatie Frion uit Zwolle maakte de afgelopen jaren succesvol de omslag naar een rendabele zorgexploitatie. Hugo Broekman (bestuurder) en Mirjan de Heus (bestuurssecretaris) vertellen over hun aanpak.
Leverancier van automatiseringstechnologie Yarado en organisatieadviesbureau Berenschot gaan samenwerken op het gebied van het automatiseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen binnen de zorgsector.
De afgelopen jaren compenseerden veel zorgorganisaties een tekort op hun zorgexploitatie met een positief resultaat op de vastgoedexploitatie. Nu de kosten voor huisvesting, personeel en materieel in de zorg en de overhead stijgen, is een structureel positieve zorgexploitatie urgenter dan ooit. Met een pragmatisch stappenplan komt dit streven binnen drie maanden binnen handbereik.
Regeldruk in de zorg is en blijft een groot knelpunt in de zorg. Om meer zicht te krijgen op de omvang van de regeldruk en de oorzaken daarvan, hebben wij voor branchevereniging ActiZ onderzoek gedaan naar de externe verantwoordingslast in de verpleeghuiszorg.
Zorgaanbieders staan voor grote uitdagingen in hun bedrijfsvoering. Kosten stijgen, de zorgexploitatie staat steeds meer onder druk en de krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. En hoewel praktisch elke zorgaanbieder deze uitdagingen herkent, gaan zij deze op heel uiteenlopende manieren aan. Of soms met een vergelijkbare aanpak, zonder het van elkaar te weten.
De zorgexploitatie in de langdurige zorg staat onder toenemende druk en daarmee ook de overhead. De omvang van die overhead is op veel plekken doorlopend onderwerp van discussie. Tegelijkertijd wordt van diezelfde overhead veel verwacht. Wat is wijsheid voor zorgorganisaties?
De administratieve belasting binnen de zorg is te hoog. Berenschot heeft de ambitie substantieel bij te dragen aan een significante reductie ervan. Deze ambitie wordt breed gedeeld, onder meer door het Ministerie van VWS (directie Langdurige Zorg) en door Wesley Kaufmann, universitair hoofddocent aan de Tilburg University en expert op het gebied van administratieve lastendruk (red tape) en good governance. Samen constateren we dat de nadruk in het beleid en berichtgeving tot nu toe vooral ligt op wat nog niet goed gaat. Dat gaat niet helpen het probleem op te lossen. Maar wat dan wel?
Dat de zorgsector te maken heeft met een problematische arbeidsmarkt en dat de situatie alarmerend is, is bekend en breed uitgemeten. Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden, zijn voldoende toegeruste medewerkers essentieel.
Bij instellingen voor verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) gaat 16,6% van de totale kosten naar overhead; binnen de gehandicaptenzorg (GHZ) is dit 16,3% en binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 21,2%. Dit blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Care van Berenschot onder 112 organisaties, op basis van de jaarrekeningen uit 2019. De uitkomsten liggen daarmee op een vergelijkbaar niveau als het jaar ervoor. Maar wat is nou genoeg overhead? Een lastige vraag, zeker binnen de actuele context waarin de corona-crisis niet enkel een groot beroep doet op de zorgmedewerker, maar ook op de overhead. Tegelijkertijd zullen de huidige extra uitgaven op termijn leiden tot extra druk op kosten, en daarmee op diezelfde overhead.
De gezondheid van zorgprofessionals staat al jaren onder druk, onder meer vanwege de ervaren werkdruk, onregelmatige roosters en toenemende fysieke werklast. De meest recente cijfers van IZZ laten zien dat in 2019 zowel hun zorggebruik als het verzuim en verloop weer toenamen. En zeker nu in coronatijd zijn zorgprofessionals in de hoogste versnelling aan het werk en is werken in de zorg meer dan ooit topsport.
De norm voor overhead? Die bepalen zorgaanbieders zelf. Zij zijn immers zelf verantwoordelijk voor goede en betaalbare zorg. En dat kan alleen als zij hun overhead slim inrichten. In dit artikel plaatsen we recente benchmarkcijfers binnen de ouderenzorg en thuiszorg (VVT), gehandicaptenzorg (GHZ) en geestelijke gezondheidzorg (GGZ) in perspectief. Op basis van de feiten, verkregen uit de Benchmark Care van Berenschot.
De afgelopen vijf jaar hebben zorgorganisaties massaal ingezet op het vergroten van de eigen regie en verantwoordelijkheid van zorgmedewerkers. Met als doel meer persoonsgerichte zorg, meer werkplezier, een hogere productiviteit, minder overhead en meer nieuwe oplossingen.
Corona had in 2020 een acute en grote impact op de bedrijfsvoering in de zorg. Toch is het effect op de omvang van de overhead beperkt. Dit blijkt uit de Benchmark Care van Berenschot onder 102 organisaties, op basis van de jaarrekeningen uit 2020.
Tijdens het Tweede Kamer debat van donderdag 17 november over de verpleeghuiszorg, toonden Staatssecretaris Van Rijn en de Tweede Kamer zich eensgezind in hun streven naar liefdevolle en kwalitatief goede zorg in alle verpleeghuizen. Ook het manifest 'Scherp op Ouderenzorg' van Hugo Borst en Carin Gaemers werd breed omarmd. Over de uitwerking lopen de meningen echter nog uiteen.
Vandaag, 28 januari 2020, is de dag van het werkplezier in de zorg. Een dag waarop zorgorganisaties in Nederland extra aandacht geven aan het werkplezier van zorgprofessionals.
In ons artikel van afgelopen november pleitten wij voor een realistische richtlijn voor overhead, in plaats van een opgelegde norm voor aanbieders in de langdurige zorg. In onze optiek is het vooral van belang om te sturen op kwaliteit en integrale kosten van zorg. Dat effectieve en efficiënte overhead daarbij heel belangrijk is, is evident.
In ons artikel van 21 november jl. ageerden wij, in reactie op het manifest 'Scherp op Ouderenzorg' van Hugo Borst en Carin Gaemers en vooral op de (politieke) commotie die dit veroorzaakte, tegen het opleggen van een overheadnorm voor de langdurige zorg.
De coronacrisis heeft de discussie over preventie en een gezonde levensstijl flink aangewakkerd. Slaap verdient een prominente en structurele plek in die discussie, vinden Simon Heesbeen en Myrte Tjoa van Berenschot.
Begin 2019 schreven wij in een eerder artikel dat zorgorganisaties te weinig aandacht besteden aan het behoud van personeel. Niet verstandig, gezien het gemiddelde verloop van 15% in de zorg. Onze oproep tot meer focus op behoud van medewerkers voor de zorg leverde veel reacties op van professionals uit de zorg, maar ook van leidinggevenden en van vrienden en familie van medewerkers in de zorg.