Grow-up, leiderschapsreis voor start-ups en scale-ups | Berenschot Academy

Diensten

Grow-up, leiderschapsreis voor start-ups en scale-ups

Hoe groei je van start-up naar scale-up en verder? En welke rol speel jij daarin als leider? Die vragen staan centraal in deze ontdekkingsreis voor ondernemers.

Berenschot.Shared.Models.GridModels.HeaderWithSuperTextGridModel

Naast inspirerende wetenschappelijk onderbouwde inzichten kun je in dit traject een positief-confronterende reflectie verwachten op je eigen rol, gedrag en invloed als leider. Input waar je de volgende dag direct mee aan de slag kunt! In het gezelschap van gelijkgestemden die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen ga jij je buigen over een aantal cruciale vragen. Hoe zet je een futureproof structuur neer? Hoe behoud je de innovatieve, ondernemende cultuur in tijden van groei? Hoe overwin je je onzekerheid omtrent leiderschap? Hoe bouw je een sterk team? En, als dat eenmaal staat, hoe laat je dan los, delegeer je zaken en houd je alles toch in de hand?

Duur
8 dagen met 2 keer een avondprogramma. Doorlooptijd: 9 maanden
Investering
€ 8.600,-
Over de opleiding

Grow-up, leiderschapsreis voor start-ups en scale-ups

Voor wie is de training?

Jij wil met je onderneming de volgende stap zetten en verdere groei realiseren. Je wil je eigen rol in dit proces onder de loep nemen, maar realiseert je dat je (te)veel tijd kwijt bent aan organisatorische en operationele taken. Daarom wil je het eigenaarschap van de operatie met vertrouwen kunnen doorgeven aan anderen. Zodat je zelf tijd en aandacht kunt steken in het maken van de juiste strategische keuzes, het inrichten van de organisatie, het waarborgen van de ondernemende cultuur en het creëren van sterke teams.

Resultaat

 • Inspiratie – Wat je er persoonlijk ook uithaalt, je gaat sowieso vol inspiratie en energie je reisbestemming bereiken. Inspiratie vanuit de interactie met je reisgenoten, de gedegen inhoud én de reflectie.

 • Reflectie – Geen groei zonder spiegel. Elk thema zal in mindere of meerdere mate confronterend zijn. Daarbij kun je veilig en met de remmen los sparren en ‘brain-connecten’. Jouw ervaringen en praktijkcases blijven binnen de groep.

 • Persoonlijk – Jij leert jouw kracht en kwetsbaarheden als leider kennen en hoe je die kunt inzetten om de groei van jouw onderneming te sturen.

 • Organisatie – Je hebt het hogere doel (why) van jouw organisatie scherp gekregen en een strategie ontwikkeld die de hele organisatie herkent en zal dragen. Ook weet je hoe je de organisatie het best kunt inrichten.

 • Cultuur – Je weet de ondernemende start-upmentaliteit in jouw organisatie te behouden en combineert dat met een cultuur die past bij de volgende groeifase.

 • Innovatie – Je benut de talenten en het ondernemerschap van je mensen en richt de organisatie in op continue vernieuwing en ontwikkeling.

 • Operationele samenwerking – Je weet hoe je succesvolle teams kunt vormen en bent in staat het vertrouwen en de samenwerking in en tussen teams te faciliteren en te optimaliseren.

 • Netwerk – Aan het eind van dit intensieve traject heb je een groep gelijkgestemden, wellicht zelfs vrienden voor het leven, om je heen. Een inspirerend netwerk om op terug te vallen.

Programma

Je reis gaat langs state-of-the-art wetenschappelijk onderbouwde kennis, ervaring in de ontwikkeling van organisaties met concrete leiderschapsvaardigheden en gedrag voor de harde 21e-eeuwse werkelijkheid. Daarbij ga je aan de slag met fysieke, intellectuele, spirituele en emotionele, persoonlijke uitdagingen. Want balans is de sleutel tot meesterschap.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Persoonlijk leiderschap - Leren kennen van jouw eigen kracht, kwetsbaarheden, waarden en overtuigingen. Formuleren van persoonlijke en organisatie-uitdagingen voor dit traject. Waarom? Elke verandering begint met inzicht in jezelf. Sterker zelfbewustzijn leidt tot een grotere invloed op je omgeving. Socrates zei al: ken uzelve. Weten wat jouw eigen hogere doel, ambitie, doelstellingen en waarden zijn en daar naar handelen.
 • Verbinding - Afstemming, communicatie en leiding (weg)geven. Waarom? Je bent effectiever als je je optimaal kunt verbinden met en afstemmen op anderen en hun voorkeuren en beelden. Anders blijft het ‘lonely at the top’. Balans vinden tussen controle en loslaten en durven delegeren, het kunnen verbinden van bovenstroom en onderstroom.
 • Strategie - Strategische focus en strategisch proces. De oneindige mindset. Strategie als wendbaar baken, in verbinding met de omgeving: de continue dialoog. Intern-extern. Waarom? Werken vanuit een hoger doel (why) en strategie geeft richting. De oneindige mindset, omdat jij je bewust bent van jouw footprint en verantwoordelijkheid. Leren samen een proces te creëren dat zorgt voor optimaal commitment voor (de uitvoering van) de strategie én de verbinding met de dagelijkse praktijk.
 • Organiseren - Hoe bouw je jouw 21e-eeuwse (zelf)organisatie en hoe faciliteer je die? Welke modellen/scholen werken het best voor jouw organisatie? Waarom? Een effectieve organisatie bouwen is niet eenvoudig. zeker niet in een dynamische omgeving. Hoe zet je het juiste talent met de juiste rol op de juiste plaats en geef je die verantwoordelijkheid, zodat talent vrij en optimaal kan stromen?
 • Existentiële flexibiliteit - Hoe tijdig veranderen én innovatie op de agenda houden? Hoe een superspecialist zijn en ondertussen in contact blijven met de altijd veranderende omgeving? Hoe preorganiseren om reorganiseren ver voor te zijn? Waarom? Doorgroeien (kwalitatief) en blijven ontwikkelen is voor veel organisaties van levensbelang. Hoe organiseer je dat?
 • Bouwen en vertrouwen op je team - Hoe vermenigvuldig je talenten? Wat kun je met strategische personeelsplanning? Hoe houd je talenten aan boord? Waarom? Het team is de kleinste entiteit waarin de talenten van mensen moeten worden benut en er synergie ontstaat door collectieve intelligentie. Hoe stel je een goed team samen? En hoe zorg je ervoor dat een team gaat vliegen?
 • Jouw toekomst als duurzaam effectieve leider - De cirkel is rond, je kijkt samen met de andere deelnemers terug op het programma, viert de stappen en borgt het vervolg. Ieder op zijn eigen wijze. Waarom? Het einde van de reis is een nieuw begin. Je reflecteert op jouw reis en maakt afspraken met jezelf over de volgende fase. En je viert de reis!

Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten van één dag en twee bijeenkomsten van een dag met een avondprogramma. Tussendoor maken we tijd voor intervisie en coaching, meestal via Teams of Zoom. De totale doorlooptijd bedraagt negen maanden.

Werkwijze

Deze reis bestaat uit de volgende haltes.

 • Persoonlijke intake – De voorbereiding start met een persoonlijke intake waarin jij jouw leervragen en -doelen nader verkent en vaststelt.
 • Fysieke ontmoetingen – Elke fysieke bijeenkomst start met een grondig onderbouwde en vooral inspirerende inleiding door een gerenommeerde specialist. De sprekers hebben hun sporen in de praktijk en onderzoek verdiend en een deel doceert ook aan universiteiten of hogescholen. Gedurende het programma ga je aan de slag met meerdere uiteenlopende werkvormen, fysiek en online (blended learning), onder leiding van gespecialiseerde facilitators en coaches.
 • (Online) coaching en intervisie in subgroepen – Tussen de fysieke bijeenkomsten bespreek en bespiegel je de voortgang met een collega-deelnemer (buddy) in coachings- en intervisiemomenten.
 • Sparren met ervaren ondernemers – Gedurende de reis kun je op een aantal momenten sparren met ondernemers die de start-upfase al achter de rug hebben en in een succesvolle volgende fase and beyond zitten. Een topmoment om te reflecteren maar ook om de prachtige verhalen, met successen én falen, te beluisteren.
 • Reisstijl – De reisbegeleiders hanteren de stijl van de 6 P’s: positief-confronterend, praktisch, plezier, provocerend, persoonlijk, performance.
Data

Op welke data is de training gepland?

9 (met avondprogramma) en 10 februari, 17 maart, 14 april, 19 mei, 16 juni, 14 (met avondprogramma) en 15 september 2022
van 09.30 tot 17.00 of 20.30 uur
Investering

Wat betaalt u voor deze opleiding?

Opleidingskosten
€ 7.500,00
Accommodatiekosten
€ 1.099,00
Totaal
€ 8.599,00