Herstel en transitie van de cultuursector | Berenschot Academy

Diensten

Herstel en transitie van de cultuursector, workshop

Krijg inzicht in kansen en keuzes voor herstel en transitie van de culturele infrastructuur in uw gemeente na de coronacrisis

Afbeelding - Herstel en transitie van de cultuursector, workshop

De cultuursector is door de coronacrisis met ingrijpende veranderingen geconfronteerd en heeft veel schade opgelopen. Gemeenten hebben een grote rol in - én veel belang bij - het duurzaam in stand houden van de lokale culturele infrastructuur. De noodsteun die gemeenten, met de hulp van het rijk, hebben verstrekt, hebben de sector deze crisis grotendeels laten overleven. De sector heeft nu aandacht en ondersteuning nodig om zich te kunnen herstellen. Er ligt ook ruimte voor transities, om positieve ontwikkelingen aan te jagen waar de coronacrisis een katalysator voor is. Tijdens deze workshop gaat u met twee ervaren cultuuradviseurs en met de andere deelnemers kansen en keuzes verkennen om het herstel en de transitie van de lokale culturele infrastructuur vorm te geven.

Duur
1 dag
Investering
€ 699,00
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Herstel en transitie van de cultuursector, workshop

Voor wie?

Deze workshop is speciaal opgezet voor beleidsambtenaren bij gemeenten en provincies die inzicht willen krijgen in de kansen voor het herstellen en doorontwikkelen van de lokale culturele infrastructuur en die zorgvuldige keuzes willen maken bij het inzetten van de beschikbare (financiële) middelen.

Resultaat

Na afloop van deze workshop heeft u een beter beeld van de gevolgen van de coronacrisis voor de kunst- en cultuursector in uw gemeente en regio. Hierbij krijgt u specifiek inzicht in de situatie van verschillende type instellingen en deelsectoren. U leert welke kansen en mogelijkheden er zijn om het herstel van de culturele sector in uw stad of regio te stimuleren. U weet bovendien de crisis aan te wenden om de gewenste transitie(s) in de lokale culturele infrastructuur te versnellen. Daarnaast krijgt u inzicht in de middelen die het rijk ter beschikking stelt voor het herstel van de sector en hoort u over goede voorbeelden van andere provincies en gemeenten. U krijgt ten slotte concrete tips en handvatten voor het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes bij het inzetten van de beschikbare (financiële) middelen. Gaat u zich daarbij richten op grote culturele instellingen of kiest u juist voor kleinschalige amateurkunsten?

Programma

Tijdens deze workshop staan de 10 aanbevelingen centraal die Berenschot heeft aandragen in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het herstel van en de transitie binnen de kunst- en cultuursector. Het betreft de volgende aanbevelingen:

  1. Inventariseer de lokale knelpunten
  2. Zet steun toekomstgericht in
  3. Stimuleer de vraag naar cultuur
  4. Zorg voor de amateurkunsten
  5. Intensiveer cultuureducatie
  6. Jaag digitalisering aan
  7. Voorzie in robuuste bibliotheekvoorzieningen
  8. Steun het cultureel werkkapitaal
  9. Stel eisen aan Fair Practice
  10. Integreer beleidsdomeinen

Tijdens de workshop nemen we samen door welke van deze aanbevelingen van toepassing zijn op de situatie in uw gemeente en regio. Daarnaast geven we handvatten en praktische tips om deze aanbevelingen in de praktijk te brengen.

Werkwijze

We starten de workshop met het inventariseren van de voornaamste opgaven waarmee uw gemeente (of provincie) te maken heeft. Daarna gaan we in op de situatie waarin (onderdelen van) de (lokale) kunst- en cultuursector zich na de coronacrisis bevindt. Daarnaast nemen we door welke scenario’s en perspectieven er zijn voor verschillende culturele deelsectoren, namelijk podiumkunsten, amateurkunsten, cultuureducatie, musea en bibliotheken. Vervolgens kijken we dieper naar de  opgaven  die in uw situatie aan de orde zijn.. We kijken welke aanbevelingen op deze opgaven van  toepassing zijn en hoe die concreet gemaakt kunnen worden. We gaan in deelgroepen uiteen om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen. U leert daarmee met én van (de aanpak van) de andere deelnemers.

Literatuur

Tijdens deze workshop wordt gebruikt gemaakt van de gids ‘Corona, cultuur en gemeenten’, deel 1 en 2. We raden u aan beide delen van deze gids voorafgaand aan de workshop door te nemen. U kunt beide delen hier downloaden:

Te behalen

Na het afronden van deze workshop ontvangt u van Berenschot een officieel bewijs van deelname.

Data

Waar en wanneer

2 juni 2022
van 09.30 tot 17.00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 630,00
Arrangementskosten
€ 69,00
Totaal
€ 699,00
Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag