Projectmanagement bij de overheid voor gevorderden | Berenschot Academy

Berenschot Academy

Succesvol projectmanagement bij de overheid voor gevorderden (incompany)

In deze training leert u hoe u als ervaren projectleider mooie resultaten kunt behalen waar u, uw opdrachtgever en uw teamleden tevreden over zijn.
Afbeelding - Succesvol projectmanagement bij de overheid voor gevorderden (incompany)

Waar eenvoudige projecten goed te managen zijn, valt het bij complexe projecten niet altijd mee om deze binnen budget en conform planning uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat de samenwerking stroever verloopt dan verwacht. Dus hoe zorgt u ervoor dat u een complex project succesvol leidt en afrondt? In deze training leert u hoe u als ervaren projectleider mooie resultaten kunt behalen waar u, uw opdrachtgever en uw teamleden tevreden over zijn. Bijvoorbeeld door uw project goed te structureren, de resultaten goed te definiëren, het beste uit uw team te halen en door effectief risico- en stakeholdermanagement. Dankzij deze vaardigheden op het gebied van projectmanagement krijgt u meer grip op complexe projecten.

Over de opleiding

Succesvol projectmanagement bij de overheid voor gevorderden (incompany)

Doelgroep

Deze training is ontwikkeld voor ervaren projectleiders bij gemeenten en andere overheden die hun complexe projecten succesvol willen afronden. In deze training leert u aan de hand van uw eigen praktijk hoe u vaardigheden op het gebied van projectmanagement effectief kunt inzetten. We veronderstellen dat u beschikt over de basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement.

Resultaat

Na afloop van deze training bent u in staat de juiste methoden en technieken van projectmanagement toe te passen, gestructureerd en resultaatgericht projecten aan te sturen en kunt u een effectievere projectorganisatie opzetten.

Tijdens deze training staan de volgende leerdoelen centraal:

 • Scherp definiëren van doel en resultaat met behulp van functiedenken
 • Planning in deelprojecten
 • Organiseren van een effectieve project start-up
 • Succesvolle projectteams op basis van situationeel leidinggeven
 • Inrichten van adequaat risicomanagement
 • Uitvoeren van effectief stakeholdermanagement
 • Managen van processen versus managen van projecten
 • Schrijven en beoordelen van een goed projectplan
 • Toepassen van de juiste projectmanagementmethode
 • Gedrag en integriteit van de projectleider (optioneel)
 • Omgaan met intercultureel projectmanagement (optioneel)

Programma

In deze training gaat u aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden zelf aan de slag met het structureren en inrichten van uw project en projectorganisatie. De training beslaat twee dagen. Op de eerste dag ligt de focus vooral op de structuur en het opstarten van een project. Ook leert u risicomanagement uit te voeren en ervaart u hoe u situationeel kunt leidinggeven. Verder gaat u in deelgroepen aan de slag met het organiseren van een project start-up. Tijdens de tweede dag staat de ochtend in het teken van de verbinding met de opdrachtgever en stakeholders (proces- en stakeholdermanagement). ‘s Middags is er ruimte voor verdiepende onderwerpen, zoals projectmanagementmethoden, integriteit van de projectleider en intercultureel projectmanagement. U en de andere deelnemers bepalen welke onderwerpen aan bod komen.

Werkwijze

In deze training gebruiken we zo veel mogelijk actieve werkvormen: niet praten, maar doen! U krijgt de methode ‘Projectmatig creëren’ als theoretisch kader en het boek ‘Better Practices of Project Management’ als achtergrondinformatie. Onze jarenlange ervaring met projectmanagement is de basis van deze training. We spitsen de training toe op de projecten van u en uw collega-projectleiders. Waar mogelijk nemen we persoonlijke leerwensen mee. Zo kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk. Vooraf inventariseren we uw ervaring, leerwensen en leiderschapsstijl. Na afloop ontvangt u hand-outs met casusbeschrijvingen.

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Data en locatie

Waar en wanneer u dat wenst

Deze opleiding kunt u binnen uw organisatie als incompany organiseren en volgen. Data en locaties worden in overleg vastgesteld. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.