Tags

Succesvol aanbesteden of inschrijven


Heeft u weinig ervaring met het uitvoeren of inschrijven op (Europese) aanbestedingen? Berenschot heeft veel ervaring met aanbestedingen, zowel aan de kant van de aanbestedende diensten als aan de kant van inschrijvers begeleiden wij het aanbestedingsproces.

Op deze pagina leest u wat wij voor u als aanbestedende dienst of als inschrijver op aanbestedingen kunnen betekenen.

Onze dienstverlening voor aanbestedende diensten

Een groot deel van de aanbestedende diensten heeft weinig ervaring met of te weinig mankracht voor het aanbesteden van opdrachten. Vaak blijft na een rechtmatige aanbesteding een aanbestedende dienst na het traject zitten met een ongewenst product of dienst. Berenschot begeleidt aanbestedende diensten bij het in de markt zetten van opdrachten. Met onze succesvolle aanpak van aanbestedingstrajecten zorgen wij voor de perfecte match tussen uw wensen en het aanbod van leveranciers.

Wat verstaat Berenschot onder succesvol aanbesteden? Bij veel aanbestedingen ligt de nadruk te veel op het correct uitvoeren van het aanbestedingsproces en wordt aan de doelmatigheid minder aandacht besteed. In onze visie dient een aanbesteding rechtmatig én doelmatig te worden uitgevoerd.

Een optimale benutting van de aanbesteding kan goed bijdragen aan zowel uw beleids- als inkoopdoelstellingen. Om dit te bereiken is zowel procesdeskundigheid als materiedeskundigheid vereist. Met ons brede portfolio aan adviesdiensten en een ruime ervaring op het gebied van aanbestedingen en aanbestedingsrecht is Berenschot bij uitstek de geschikte partij om u te ondersteunen bij het uitvoeren van een aanbesteding.

Indien gewenst kunnen wij delen of de gehele aanbesteding voor u uitvoeren.

Onze dienstverlening voor inschrijvers op aanbestedingen

Bent u ontevreden over het resultaat van uw recente inschrijvingen? Of bent u onevenredig veel tijd kwijt aan het volgen van aanbestedingsprocedures in plaats van uw kernactiviteiten? Berenschot kan u ondersteunen bij het succesvol en efficiënt inschrijven op (Europese) aanbestedingen. Met onze succesvolle aanpak zorgen wij voor de perfecte match tussen uw aanbod en de uitvraag in de (Europese) aanbesteding.

Voor u als bedrijf is er veel omzet te behalen uit overheidsopdrachten. De kunst is echter wel om deze opdrachten gegund te krijgen. Grotere overheidsopdrachten worden in de markt gezet via een (Europese) aanbestedingsprocedure. Onze ervaring leert dat de tijd die u besteedt aan uw offerte niet altijd in verhouding is met de kans op het verkrijgen van de opdracht.

Op verschillende manieren kan Berenschot een bijdrage leveren aan het succesvol inschrijven op aanbestedingen van uw bedrijf. Wij kunnen u het volgende aanbieden:

Training ‘Succesvol inschrijven op aanbestedingen'

Voor uw medewerkers verzorgen wij trainingen ‘Succesvol inschrijven op aanbestedingen'. Wij hebben zowel trainingen voor beginnende als gevorderde inschrijvers op aanbestedingen. Indien gewenst kunnen wij de training voor u op maat maken.

De training gaat in ieder geval in op de volgende vragen:

 • Hoe hou ik mezelf op de hoogte van de gepubliceerde aanbestedingen?
 • Hoe bepaal ik of een aanbesteding geschikt is voor ons bedrijf?
 • Welke informatie moet ons bedrijf altijd up-to-date houden en hoe doen we dat?
 • Hoe lees je aanbestedingsdocumenten?
 • Wat schrijf ik in een offerte en wat vooral niet?
 • Met welke methoden kan ik onze prijs bepalen?
 • Hoe stel ik de juiste vragen, zodat de opdracht meer bij mijn organisatie past?
 • Welke vragen moet ik stellen voor de nota van inlichtingen en welke vooral niet?
 • Aan welke eisen moet een gunningsbeslissing voldoen?

Het begeleiden van een inschrijving

Het komt vaak voor dat de uitslag van een aanbesteding voor bedrijven erg teleurstellend kan zijn. Natuurlijk kan er (vaak) maar één de winnaar zijn, maar waarom vist u nou iedere keer achter het net? Het komt vaak voor dat door tijdgebrek ‘zomaar' wordt ingeschreven op een aanbesteding. Het geheim zit hem in het selecteren van de aanbestedingen die het waard zijn om op in te schrijven, een gedegen kennis van de markt waarin u zich bevindt en een goede doorlichting van de aanbestedingsdocumenten en de daarin geïntroduceerde procedure.

Met de hulp van Berenschot schrijft u een goede en passende offerte, waarmee u uw scoringskans substantieel verhoogd.

Berenschot begeleidt u bij uw inschrijving op een aanbesteding door het:

 • doorlichten van de aanbestedingsdocumenten en de aanbestedingsprocedure;
 • opstellen van kritische vragen met als doel de (impliciete) eisen en wensen van de opdrachtgever zo helder mogelijk te krijgen en in het voordeel van uw bedrijf te laten werken;
 • afbakenen van de vraagstelling van de opdrachtgever;
 • informeren naar en adviseren over de procedurele verplichtingen die gepaard gaan met de aanbesteding;
 • mede-opstellen van de offerte zodat deze naadloos aansluit op de uitvraag.

Het door Berenschot gericht laten opstellen van een offerte die perfect aansluit op de uitvraag heeft twee voordelen. U kunt uw tijd en inspanning voor het inschrijven op aanbestedingen beperken en tegelijkertijd uw slagingskans vergroten. Bovendien kunt u veel teksten die voor deze inschrijving worden geschreven, gebruiken voor toekomstige aanbestedingen.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek gerust contact met ons op.