Scenarioplanning


Ondanks de huidige crisis lopen allerlei ontwikkelingen gewoon door. Denk aan digitalisering, robotisering, 3D-printen en big data. Ook andere invloedrijke trends zoals de energietransitie, toenemende regulering, vergrijzing, constant veranderende netwerken en allianties en verdere globalisering, zijn niet verdwenen. De vraag is dan ook welke toekomstscenario’s denkbaar zijn. En, belangrijker, hoe u ervoor zorgt dat uw organisatie hier klaar voor is. Daar kunt u al de eerste stappen voor zetten!

Strategische opties

Scenarioplanning is een middel om met onzekerheden om te gaan en strategische opties voor uw organisatie te genereren. Een scenario beschrijft een mogelijke toekomst. Het bevat opmerkelijke gebeurtenissen, sleutelspelers en hun drijfveren en beschrijft trends en onzekerheden in de wereld. Dergelijke scenario’s helpen u de toekomst en verwachte uitdagingen te visualiseren:

  • Inzicht verwerven op basis van diverse toekomstbeelden.
  • Benutten en vergroten van creativiteit.
  • Afwegen en beoordelen van strategische opties.
  • Beantwoorden van ‘wat als’-vragen.

Beproefde methode

Samen met u gaan wij van verkenning naar concreet actieplan aan de hand van onze beproefde methode van scenarioplanning. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de brede expertise van Berenschot rond specifieke (overheids)maatregelen, verschillende sectoren, HR, operational excellence, strategie, innovatieclusters en verandermanagement. Zo kunt u scenario’s en actieplannen vormgeven die naadloos aansluiten bij uw organisatie.

Aan de slag!

Wilt u scenarioplanning inzetten om goed voorbereid te zijn op de toekomst? Neem dan voor een vrijblijvende verkenning contact op met Stephanie Wagenaar of Jules Wibaut. Wij staan klaar om u te helpen.