Diensten als concurrentie | Berenschot whitepaper

Servitization: concurreren met diensten

Publicatie
Man verleent service

Deel deze publicatie

Datum

29 juli 2022

Wat zijn motieven voor de maakindustrie om het aanbod te sertiviseren? En hoe pak je dit aan? Download de whitepaper.

Auteur(s)
Prof. dr. Meindert Flikkema
Uitgavedatum
29-07-2022
Prijs
Gratis whitepaper

Samenvatting

We leven in een service-economie: de relatieve bijdrage van servicesectoren aan het bruto nationaal product en de werkgelegenheid is groot en neemt nog altijd toe. Ook de maakindustrie servitiseert; de grenzen tussen de industrie- en dienstensector verwateren. B2B- en B2C-bedrijven maken digitale connecties met hun afnemers, combineren producten en diensten en steeds vaker worden producten ook of alleen nog maar als service aangeboden – de zogeheten Product-as-a-Service (PaaS-)oplossingen.

Lang niet overal gaat het goed of goed genoeg. De financiële verwachtingen van servitization zijn al jaren hooggespannen, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de kosten van servitization vaak hoger zijn dan de meeropbrengsten. Het gaat om complexe, multidisciplinaire veranderprocessen binnen en tussen organisaties, waarin niet te kleine én niet te grote stappen gezet moeten worden.

Hoe pak je dit aan? In deze whitepaper staat Prof. dr. Meindert Flikkema stil bij de motieven van maakbedrijven om hun aanbod te servitiseren of om daar juist van af te zien. Daarna laat Flikkema het onderscheid tussen producten en services los en stelt dat producten in feite distributiemechanismen van services zijn. Tot slot pleit Flikkema voor het bestuderen van het gebruik van producten door afnemers, als startpunt van succesvolle servitization-processen. 

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten?